MENI
2.6.2014

Okončano proljetno zasjedanje PSNATO u Viljnusu


Tokom redovnog proljetnog zasjedanja koje je od 30. maja do 1. juna održano u glavnom gradu Litvanije Viljnusu, Parlamentarna skupština Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO) usvojila je Deklaraciju o transatlantskom partnerstvu, u kojoj je posebno naglašena potreba jačanja jedinstva Alijanse i afirmirana politika “otvorenih vrata” za punopravno članstvo u NATO-u i u kojoj su, s tim u vezi, posebno spomenute Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Gruzija.

U radu PSNATO-a učestvovao je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući delegacije PSBiH u PSNATO dr. Božo Ljubić, koji je u nizu susreta upoznao kolege iz PSNATO sa ozbiljnošću situacije u BiH nakon nedavnih katastrofalnih poplava u našoj zemlji, naglašavajući potrebu za urgentnom pomoći stanovništvu u saniranju nastalih posljedica. Više učesnika zasjedanja, među kojima i generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, tokom izlaganja izrazili su solidarnost sa zemljama zapadnog Balkana koje su pogođene poplavama.

Trodnevno zasjedanje PSNATO, u čijem se su uvodnom dijelu, osim sekretara Rasmussena, učesnicima obratili i predsjedavajući PSNATO-a Hugh Bayley, kao i zvaničnici Litvanije, obilježila je rasprava o aktuelnoj situaciji u Ukrajini. S tim u vezi, usvojena je Deklaracija o podršci Ukrajini, kojom se izražava solidarnost PSNATO-a sa ukrajinskim narodom u odbrani nezavisnosti i teritorijalnog integriteta te zemlje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću