MENI
4.6.2014

Poslanica Ismeta Dervoz učestvovala na sastancima komiteta Vijeća Evrope u Parizu


Komitet za nauku, kulturu, obrazovanje i medije Vijeća Evrope (VE) razmatrao je na današnjem sastanku u Parizu prvi Nacrt izvještaja poslanice Predstavničkog doma i članice Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope Ismete Dervoz „Kulturno naslijeđe u kriznim i postkriznim situacijama“, uz sudjelovanje eksperta Johna Bolda, profesora sa Univerziteta u Westminsteru (Velika Britanija).

Rad na izvještaju bit će, inače, nastavljen na sastanku eksperata koji će u organizaciji Ureda Vijeća Evrope u BiH i Generalnog direktorata Vijeća Evrope za demokratiju (DGII) biti održan 22. i 23. jula u Sarajevu. Cilj izvještaja je pokazati kako očuvati i upotrijebiti kulturno naslijeđe kao instrument za približavanje i oporavak u kriznim situacijama i razviti interkulturalnu osjetljivost, naročito kod mladih i ohrabriti ih za interakciju.

Poslanica Dervoz učestvovala je u svojstvu prve zamjenice predsjedavajuće i na sastanku Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju VE koji je održan 2. juna u Parizu. Na ovom skupu, parlamentarci su imali priliku razmijeniti mišljenja sa predsjedavajućom Parlamentarne skupštine VE Anne Brasseur prilikom čega snažno je istaknuta zabrinutost zbog situacije sa otmicom djevojaka u Nigeriji. Također, pokrenuta je inicijativa za rad na rezoluciji o pravima na jednakost i nediskriminaciju ljudi sa ograničenim mogućnostima.

Na tragu rezultata pokreta protiv govora mržnje (No Hate Speech Movement), naglasivši pritom da su svjesni krucijalne uloge političara u borbi protiv govora mržnje, rasizma i netolerancije, učesnici ovog velikog skupa pokrenuli su osnivanje Alijanse parlamentaraca za borbu protiv svih oblika mržnje.

Inače, obzirom da je 11 zemalja članica Vijeća Evrope ratificiralo istanbulsku Konvenciju Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (CAHVIO), ispunjeni su uvjeti i za njeno stupanje na snagu. Stoga je Komitet za ravnopravnost i nediskriminaciiju pozvao da se 1. august 2014. kao dan stupanja na snagu CAHVIO konvencije prigodno obilježi u svim zemljama članicama Vijeća Evrope. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću