MENI
13.6.2014

Održana javna debata o iskustvima i mogućnostima korištenja IPA fondova u BiH


Parlamentarni forum za evropske integracije Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Westminster fondacijom za demokratiju, organizirao je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) javnu debatu pod nazivom „Korištenje IPA fondova u BiH: iskustva i mogućnosti“.

Tokom javne debate, u čijem su radu učestvovali predstavnici svih nivoa vlasti i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, naglašeno je da BiH treba uspostaviti mehanizam koordinacije kako bi se u punom kapacitetu mogla koristiti sredstva iz IPA fondova. Istaknuto je da uvjet za korištenje sredstava iz IPA II, koja se odnosi na prekograničnu saradnju, jeste i izrada strategije za ključne sektore predviđene u IPA II komponenti.

Upozoreno je i na činjenicu da se BiH, kada je riječ o IPA fondovima, nalazi u početnim fazama, te konstatirano da status BiH u vezi s tim pitanjem nije na željenom nivou. Kao jedan od razloga takvoga stanja jeste i nedostatak institucionalnih i pravnih mehanizama za efikasan nadzor nad korištenjem sredstava iz IPA fondova. Zato je potrebno ojačati i pružiti podršku parlamentima u razvoju parlamentarnih komisija, te ojačati provođenje nadzora nad korištenjem sredstava iz EU fondova, poručeno je sa današnjeg skupa.
S obzirom na to da je pred parlamentarnim institucijama i obaveza usklađivanja bh. zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a, samo se zajedničkim i koordiniranim djelovanjem može učiniti sve kako bi parlamenti bili konstrukitvni subjekti tog procesa, rečeno je tokom debate.

Parlamentarni forum BiH čine članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću