MENI
17.6.2014

Članovi Grupe prijateljstva PS BiH za Afriku i zemlje Bliskog Istoka sastali se sa delegacijom Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta


Članovi Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) za Afriku i zemlje Bliskog Istoka, predsjedavajući Grupe dr. Božo Ljubić, zamjenik predsjedavajućeg Lazar Prodanović, te članovi Nermina Zaimović - Uzunović, Šemsudin Mehmedović, Ismeta Dervoz, Krunoslav Vrdoljak i Mehmed Bradarić, sastali su se danas u Sarajevu sa delegacijom Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Države Kuvajt, na čelu sa predsjedavajućim Saudom Neshmi Al Houraijiem.

Predsjedavajući Grupe prijateljstva PS BiH dr. Božo Ljubić podsjetio je da prijateljstvo između Kuvajta i BiH datira od najtežih trenutaka za državu Bosnu i Hercegovinu, kada je narod ove zemlje pružio veliku pomoć stanovništvu BiH. Također, naglasio je da je prva velika poslijeratna investicija u BiH od strane Kuvajta napravljena ulaganjem u proizvodnju gvožđa i čelika u kompleksu zeničke željezare, čija je vrijednost tada iznosila 30 miliona eura, a istakao je i to da je Država Kuvajt među prvima reagirala u pružanju pomoći stanovništvu u poplavljenim područjima u BiH. Ljubić je istakao da parlamentarci mogu učiniti mnogo kako bi politički odnosi i saradnja dvije države bili realizirani kroz povećanje investicija i međusobnu trgovinsku razmjenu dvije zemlje, zaključujući da se Bosna i Hercegovina na tom putu nalazi kao poveznica država Zapadnog Balkana sa zemljama Evropske unije. On je naveo da u BiH postoji širok potencijal za strane investitore u različitim granama privrede, među kojima prednjače proizvodnja organske ishrane, turizam i liječenje.

Punopravno članstvo naše zemlje u euroatlantskim integracijama dodatno će pozitivno uticati na sveukupnu stabilnost kako BiH, tako i cjelokupnog regiona, rekao je danas Saud Neshmi Al Houraiji naglasivši neophodnost što skorijeg ulaska BiH u EU i NATO. On je dodao da je Kuvajt dokazani iskreni prijatelj BiH koji će i nakon elementarnih nepogoda koje su nedavno pogodile našu zemlju, putem određenih fondova za razvoj i humanitarne pomoći nastaviti pružati pomoć narodima u BiH, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Istakao je da Bosna i Hercegovina ima posebno značenje za narod Kuvajta, te naglasio da međusobna liberalizacija viznog režima za državljane obje države prije svega predstavlja pozitivan zamah za investiranje u privredne kapacitete, a zatim i za povećanje turizma u dvije države. Naročito je naglašena uloga kuvajtskih kompanija u BiH, kojih trenutno u našoj zemlji ima oko dvije stotine, a razgovarano je i o pitanjima rješavanja prava vlasništva državljana Kuvajta u Bosni i Hercegovini.

Danas je posebno izražena zahvalnost građana Bosne i Hercegovine na interventnoj pomoći koju su Kuvajt i kuvajtski narod pružili tokom poplava koje su pogodile BiH, a naglašeno je da će krajem ovog mjeseca biti održana i donatorska konferencija s ciljem pomoći stanovništvu u stradalim područjima u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću