MENI
2.7.2014

Članovi Stalne delegacije PSBiH učestvovali na godišnjem zasjedanju PS OSCE-a


Tokom petodnevnog održavanja 23. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PS OSCE) u Bakuu, članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirza Kušljugić i Lazar Prodanović učestvovali su u radu tri komiteta i plenarnom zasjedanju PS OSCE, na kojima se raspravaljalo o velikom broju rezolucija, političkim pitanjima, sigurnosti, ekonomiji, ekologiji, ljudskim pravima, demokratiji i humanitarnim problemima.

Na sastanku Općeg odbora za politička pitanja i sigurnost, usvojena je Rezolucija o regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, u kojoj se pozdravlja ostvareni napredak u regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana i izražava podrška evropskoj perspektivi svih zemalja Jugoistočne Evrope. Uz izražene kritike nekonstruktivnim predrasudama prema zemljama ovog regiona, Rezolucija poziva EU da izbjegne stvaranje vještačkih prepreka zemljama regiona koje još nisu postale članice Evropske unije.

U okviru plenarnog zasjedanja PS OSCE-a kojem prisustvuje više od 330 predstavnika parlamenata iz 56 zemalja Evrope, Sjeverne Amerike i Centralne Azije, otvorena je specijalna debata posvećena ukrajinskoj krizi, a ruska i ukrajinska delegacija dogovorile su formiranje posebne međunarodne parlamentarne grupe koja će se baviti nizom važnih pitanja sa ciljem deeskalacije situacije u kriznim područjima Ukrajine. Inače, članovi te grupe će, pored ruskih i ukrajinskih parlamentaraca, biti i parlamentarci ostalih zemalja članica OSCE.

Na marginama 23. godišnjeg zasjedanja PS OSCE-a, Mirza Kušljugić i Lazar Prodanović, susreli su se sa delegacijama Narodne skupštine Republike Srbije, Hrvatskog sabora i Skupštine Crne Gore u PS OSCE.

Na sastanku je zaključeno da je saradnja u regionu ključna za punu relaksaciju međusobnih odnosa, te da postoje i određena pitanja koja se moraju rješavati što je prije moguće. Kao primjer uspjeha ovakvog vida saradnje navedeno je i današnje usvajanje Rezolucije o regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, inače prvoj ovakve vrste otkako su ove četiri zemlje postale članice OSCE-a. Naime, Rezolucijom su se definirali i uspješno plasirali konkretni zajednički ciljevi. Istaknuto je, također, da je ovo vrijeme otvaranja novih prilika za zemlje Jugoistočne Evrope, te da bi uz dobru volju i iskrenu saradnju pomenute četiri zemlje mogle dati značajan doprinos u poboljšanju međunarodne percepcije ovog dijela Evrope. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću