MENI
2.7.2014.

Чланови Сталне делегације ПСБиХ учествовали на годишњем засједању ПС ОЕБС-а


Током петодневног одржавања 23. годишњег засједања Парламентарне скупштине Организације за безбједност и сарадњу у Европи (ПС ОЕБС) у Бакуу, чланови Сталне делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Мирза Кушљугић и Лазар Продановић учествовали су у раду три комитета и пленарном засједању ПС ОЕБС, на којима се расправаљало о великом броју резолуција, политичким питањима, безбједности, економији, екологији, људским правима, демократији и хуманитарним проблемима.

На састанку Општег одбора за политичка питања и безбједност, усвојена је Резолуција о регионалној сарадњи у Југоисточној Европи, у којој се поздравља остварени напредак у регионалној сарадњи земаља Западног Балкана и изражава подршка европској перспективи свих земаља Југоисточне Европе. Уз изражене критике неконструктивним предрасудама према земљама овог региона, Резолуција позива ЕУ да избјегне стварање вјештачких препрека земљама региона које још нису постале чланице Европске уније.

У оквиру пленарног засиједања ПС ОЕБС-а којем присуствује више од 330 представника парламената из 56 земаља Европе, Сјеверне Америке и Централне Азије, отворена је специјална дебата посвећена украјинској кризи, а руска и украјинска делегација договориле су формирање посебне међународне парламентарне групе која ће се бавити низом важних питања са циљем деескалације ситуације у кризним подручјима Украјине. Иначе, чланови те групе ће, поред руских и украјинских парламентараца, бити и парламентарци осталих земаља чланица ОЕБС.

На маргинама 23. годишњег засједања ПС ОЕБС-а, Мирза Кушљугић и Лазар Продановић, сусрели су се са делегацијама Народне скупштине Републике Србије, Хрватског сабора и Скупштине Црне Горе у ПС ОЕБС.

На састанку је закључено да је сарадња у региону кључна за пуну релаксацију међусобних односа, те да постоје и одређена питања која се морају рјешавати што је прије могуће. Као примјер успјеха оваквог вида сарадње наведено је и данашње усвајање Резолуције о регионалној сарадњи у Југоисточној Европи, иначе првој овакве врсте откако су ове четири земље постале чланице ОЕБС-а. Наиме, Резолуцијом су се дефинисали и успјешно пласирали конкретни заједнички циљеви. Истакнуто је, такође, да је ово вријеме отварања нових прилика за земље Југоисточне Европе, те да би уз добру вољу и искрену сарадњу поменуте четири земље могле дати значајан допринос у побољшању међународне перцепције овог дијела Европе. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу