MENI
18.4.2023

Održana 5. sjednica Komisije za vanjske poslove

Na 5. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dato je pozitivno mišljenje, te Domu preporučeno da da saglasnost za ratificiranje:

  • Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA) i Bosne i Hercegovine, uključujući protokole o izmjenama i dopunama pratećih bilateralnih sporazuma o poljoprivredi sa Švicarskom Konfederacijom (uključujući Lihtenštajn), Kraljevinom Norveškom i Islandom;
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Bahrein o uslugama u zračnom prijevozu;
  • Odluke o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti za ratificiranje Sporazuma razmjenom nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o bespovratnoj japanskoj pomoći u iznosu od 500 miliona jena;
  • Ugovora o grantu (Luka Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.

Članovi Komisije utvrdili su Prijedlog članova interparlamentarnih grupa prijateljstva PSBiH iz Predstavničkog doma.

U Grupu za susjedne zemlje (Hrvatska, Slovenija, Italija, Malta, Srbija, Crna Gora,Grčka, Kipar, Sjeverna Makedonija, Albanija, Mađarska i Austrija) predloženi su poslanici Safet Kešo, Midhat Čaušević, Rejhana Dervišević, Mia Karamehić-Abazović, Slavko Matić, Milan Petković, Ljubica Miljanović i Darko Babalj.

U Grupu za Zapadnu Evropu (Njemačka, Švicarska, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Lihtenštajn, Španija, Norveška, Švedska, Danska, Finska, Island, Francuska, Velika Britanija, Irska i Portugal) predloženi su poslanici Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Vlatko Glavaš, Milan Dunović, Jasmin Imamović, Darijana Filipović, Nebojša Radmanović, Mira Pekić i Čedomir Stojanović.

U Grupu za Centralnu i Istočnu Evropu (Ruska Federacija, Ukrajina, Bjelorusija, Litvanija, Letonija, Estonija, Uzbekistan, Armenije, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgistan, Kazahstan, Poljska, Češka, Slovačka, Turska, Bugarska, Moldavija, Rumunija, Gruzija i Azerbejdžan) predloženi su poslanici Amor Mašović, Nermin Mandra, Zlatan Begić, Saša Magazinović Nihad Omerović, Slavko Matić, Milorad Kojić, Mladen Bosić i Nenad Grković.

U Grupu za Aziju (Kina, Indija, Indonezija, Iran, Bangladeš, Filipini, Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Tajland, Bruneji, Šri Lanka, Laos, Maldivi, Mongolija, Mijanmar, Singapur, Nepal, Vijetnam, Pakistan i Malezija) predloženi su poslanici Šemsudin Mehmedović, Albin Muslić, Aida Baručija, Marinko Čavara, Sanja Vulić i Branislav Borenović.

U Grupu za Afriku i zemlje Bliskog istoka (Egipat, Južnoafrička Republika, Libija i ostale afričke zemlje, Saudijska Arabija, Izrael, Jordan, Liban, Irak, Sirija, Palestina, Kuvajt, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Bahrein i Jemen) predloženi su poslanici Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Predrag Kožul i Miroslav Vujičić.

U Grupu za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan (Australija, Novi Zeland, Japan, Okeanija, zemlje Južne Amerike, Kuba, SAD, Kanada i Meksiko) predloženi su poslanici Šemsudin Dedić, Ermina Salkičević-Dizdarević, Sabina Ćudić, Predrag Kojović, Jasmin Emrić, Predrag Kožul i Obren Petrović.

U vezi sa ovim Prijedlogom, članovi Komisije usvojili su zaključak kojim sugerira Predstavničkom domu PSBiH da se u što skorije vrijeme u punom kapacitetu aktiviraju interparlamentarne grupe prijateljstva kako bi se ostvarila saradnja i komunikacija sa grupama prijateljstva u parlamentima drugih zemalja.

K znanju je primljen Izvještaj s Interparlamentarne konferencije o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravi u Evropskoj uniji, u sklopu Evropskog parlamentarnog tijela 2023. godine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću