MENI
6.2.2023

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana konferencija o energetskoj tranziciji u BiH

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održana konferencija pod nazivom „Akcija za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini“, čiji je domaćin bio Zeleni klub, kojeg čine poslanici parlamenata na svim svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, okupljeni oko tema energetike, energetske efikasnosti i ekologije.

Konferencija, koja je, uz podršku Ureda Evropske unije (EU) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), organizirana pod pokroviteljstvom švedskog predsjedavanja Vijećem EU, bila je prilika da relevantni učesnici iz ove oblasti razmotre sve mogućnosti i načine djelovanja u smjeru zelene i energetske tranzicije u 2023. godini, te razmijene mišljenja o dosad postignutom napretku u energetskoj tranziciji i korištenju čistih izvora energije u Bosni i Hercegovini, uključujući pri tome i uspješne modele testirane u okviru projekata u različitim dijelovima zemlje koje finansira Švedska, a provode UNDP i EU.

Pozdravljajući u ime domaćina učesnike i goste konferencije, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović posebno se zahvalio Švedskoj kao zemlji predsjedavajućoj Vijećem EU i ambasadorici Švedske u BiH Johanni Strömquist, UNDP-u i rezidentnoj predstavnici UNDP-a u BiH Steliani Nedera, te šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru, naglašavajući kako je EU najavila da će za BiH izdvojiti 70 miliona eura iz svog Energetskog paketa za Zapadni Balkan, s ciljem podrške energetskoj sigurnosti, ostvarenju energetske nezavisnosti i većeg korištenja obnovljivih izvora energije.

U svom obraćanju poslanik Magazinović donosiocima odluka u BiH poručio je da se ne plaše nepoznatih pojmova dekarbonizacije, pravedne tranzicije, Sofijske deklaracije, Zelene agende, energetske efikasnosti, energetske tranzicije, te ih pozvao da zajednički rade na ovim temama u korist naše budućnosti. Stranačkim liderima Magazinović je poručio da koalicije, pozicije i stranački interesi jesu važni, ali nisu ni 1% koliko je, kako je rekao, važna budućnost planete čiji smo dio. Ključne političke lidere Magazinović je pozvao da ne zatvaraju oči pred ovako važnim temama koje su neopravdano gurnute u stranu. Magazinović je također poslao poruku i aktivistima da nastave sa snažnim angažmanom i da, kako je rekao, budu svjesni činjenice da će njihova energija biti uzalud potrošena ako u institucijama budu vidjeli protivnike, a ne partnere. Naglasio je kako će Zeleni klub biti partner svima u suočavanju sa stvarnošću i obavezama da se u BiH povlače pametni i održivi potezi kako bismo za 27 godina mogli reći – uspjeli smo, uradili smo svoj dio posla i pomogli da Evropa postane karbonski neutralan kontinent.

Učesnicima današnjeg skupa obratili su se išef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. Oni su u svom obraćanju istakli činjenicu da je energetska tranzicija danas veoma važna i aktuelna tema u Evropi i svijetu, a da su savremenom društvu neophodni novi modeli snabdijevanja energijom, koji će planetu sačuvati od klimatskih promjena i ostalih štetnih uticaja, te je učiniti karbonski neutralnom. Kazali su da Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, te ocijenili da bi naša zemlja, uz predan rad domaćih institucija i uz intenzivnu saradnju sa međunarodnim akterima, mogla smanjiti ovisnosti o fosilnim gorivima, prilagoditi se svim procesima iz ove oblasti i postati konkurentna na evropskom i svjetskom tržištu. Izrazili su zadovoljstvo što se ovakvi događaji organiziraju u najvišoj zakonodavnoj instituciji u državi, te dodali kako i predstavnici lokalnih vlasti, kroz stalno participiranje u brojnim projektima iz ove oblasti, sve više prepoznaju važnost ove teme.

Na kraju konferencije održana je panel diskusija pod nazivom “Energetska efikasnost kao bitna komponenta energetske tranzicije u BiH”, na kojoj su svoje učešće, osim članova Zelenog kluba, uzeli predstavnici institucija zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, brojni međunarodni predstavnici, stručnjaci iz javnog i privatnog sektora, kao i predstavnici civilnog društva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću