MENI
10.8.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović održao sastanak s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

“Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) dr. Dragan Čović primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nj. E. Juliana Reillya.

Zvaničnici su razgovarali o bilateralnim odnosima, aktuelnoj političkoj situaciji kao i reformama i predstojećim izborima.

U svjetlu političke situacije, dr. Čović brifirao je o naporima koji se snažno ulažu za stabilizaciju unutrašnjih prilika, te hitnosti izborne reforme kojom bi se implementirale sve presude, kako međunarodnih, tako i domaćih sudova čime bi se uklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

Također, dr. Dragan Čović naglasio je i kako je preznačajno omogućiti implementaciju izbornih rezultata u što kraćem roku nakon održavanja oktobarskih Općih izbora.

Dr. Čović izrazio je i očekivanje da međunarodni partneri iskažu punu podršku tom procesu, ističući kako jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH kao i svih njenih ostalih žitelja mora biti praktično demonstrirana u političkoj zastupljenosti na svim nivoima vlasti.

Zvaničnici su razgovarali i o euroatlantskim integracijama i preostalim reformama koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na tom putu. Dr. Čović je još jednom istaknuo čvrstu i nedvojbenu opredjeljenost hrvatskih predstavnika u tom procesu, naglašavajući kako euroatlantski put nema alternativu.” (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću