MENI
29.9.2022

Član Delegacije PSBiH u PSOCE-a Halid Genjac razgovarao s visokim zvaničnicima i članovima posmatračke Misije PSOSCE-a o predstojećim Općim izborima u BiH

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamenarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Halid Genjac razgovarao je danas u Sarajevu sa potpredsjednicom PSOSCE-a Irene Charalambides i članovima posmatračke misije PSOSCE-a o predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Gospođa Charalambides, koja je i šefica posmatračke misije PSOSCE-a za Opće izbore u BiH, naglasila je da postoji veliki interes međunarodnih zvaničnika za predstojeće Opće izbore u našoj zemlji, te dodala da, osim PSOSCE-a, značajan broj međunarodnih organizacija ima svoje posmatračke misije u BiH.

Na sasatanku je bilo riječi o svim izazovima u vezi sa izbornim procesom, posebno o ključnim elementima predizborne kampanje, koja je u toku. S tim u vezi, razgovaralo se o finansiranju kampanje, te korištenju govora mržnje i ulozi medija. Ocijenjeno je da je tokom ove predizborne kampanje u značajnoj mjeri smanjeno korištenje govora mržnje, kao i da su javni servisi imali fer pristup svim političkim subjektima.

Naglašena je i potreba postizanja političkog konsenzusau vezi sa jačanjem integriteta izbora, kao i u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću