MENI
16.5.2022

Poslanik u Predstavničkom domu i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PS CEI Jakov Galić učestovat će na sastanku Parlamentarnog komiteta CEI u Sofiji

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentrne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative (PS CEI) Jakov Galić učestovat će na sastanku Parlamentarnog komiteta CEI, koji će se održati 17. maja ove godine u Sofiji.

Kako je najavljeno, učesnici sastanka ovog tijela parlamentarne dimenzije CEI razgovarat će o unapređenju prekogranične saradnje zemalja članica CEI u oblastima istraživanja i inovacija.

Iz Narodne skupštine Republike Bugarske, koja ove godine predsjedava parlamentarnom dimenzijom CEI, najavili su da će se učesnici sastanka Parlamentarnog komiteta CEI fokusirati na saradnju država članica CEI u izgradnji infrastrukture za bržu razmjenu inovacija s ciljem povećanja konkurentnosti privreda na globalnom tržištu, smanjenja regionalnih privrednih opterećenja, udruživanja resursa i ostvarivanja većeg uticaja na održivi razvoj i ekonomski i socijalni prosperitet država članica CEI.

Kako je saopćeno, ideja ovogodišnjeg bugarskog predsjedavanja ovom multilateralnom regionalnom inicijativom jeste da CEI postane platforma za razmjenu znanja, kao i za transfer tehnologija i inovacija s ciljem da se naučnim rješenjima odgovori na rastuće privredne izazove u državama članicama.

Predviđeno je da učesnici sastanka Parlamentarnog komiteta CEI u Sofiji usvoje i zajedničku izjavu u kojoj će pozvati parlamente i vlade država članica da kreiraju i provode politike koje imaju za cilj razvoj talenata i ubrzanje tehnološkog napretka, te da ulože napore kako bi se prioritet dao ulaganjima u istraživanje i inovacije. Države članice CEI bit će pozvane da poboljšaju mobilnost istraživača i slobodan protok znanja i tehnologije unutar svojih granica i sa drugim zemljama članicama Evropske unije, te da kreiraju novo zakonodavstvo koje bi stimulisalo razvoj inovativnih start –up programa za mala i srednja preduzeća.

Na sastanku u Sofiji trebalo bi biti predloženo i uspostavljanje „Samita inovacija CEI“, kao novog formata unutar ove regionalne inicijative koji bi okupljao lidere u istraživanju i inovacijama i uvezivao ih sa najznačajnijim istraživačima i investitorima iz Evropske unije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću