MENI
30.3.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić sastao se sa delegacijom slovenačke parlamentarne stranke SAB

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Sarajevu sa delegacijom slovenačke parlamentarne stranke SAB, sa predsjednicom te stranke i bivšom predsjednicom Vlade Republike Slovenije Alenkom Bratušek na čelu. U delegaciji ove slovenačke stranke bili su i član Evropskog parlamenta i bivši ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Ivo Vajgl, te bivši ministar odbrane Republike Slovenije Roman Jakič.

Predsjedavajući Zvizdić je, na početku sastanka, izrazio saučešće povodom pogibije Marijana Ristića, slovenačkog konzula u Banjaluci. Zamolio je predsjednicu Bratušek da prenese poruke iskrenog saučešća porodici i narodu Republike Slovenije.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao goste sa aktuelnom političkom i sigurnosnom situacijom u BiH i sa posljedicama agresije na Ukrajinu na stanje u BiH i naglasio da je Bosni i Hercegovini potrebno što prije dodijeliti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i povećanje broja vojnika unutar EUFOR misije. Rekao je i da je neophodno zaustaviti antiustavne i štetne blokade države, te sankcionirati sve one koji rade na destrukciji države.

Predsjednica SAB Alenka Bratušek rekla je da Republika Slovenija u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Istaknula je da je Bosna i Hercegovina faktor mira na Zapadnom Balkanu i u Evropi i naglasila da Slovenija razumije probleme sa kojima se BiH suočava.

Članovi slovenačke delegacije osvrnuli su se i na požarišta u Bosni i Hercegovini i iskazali nerazumijevanje sprečavanja slanja helikoptera koji bi efikasno ugasili požar i spriječili materijalnu katastrofu za svoje građane.

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kojović." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću