MENI
29.3.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić obratio se učesnicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja EU na Brdu kod Kranja

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić obratio se danas, u okviru sesije “Evropska unija kao garant stabilnosti, sigurnosti i napretka regije (i izvan regije)”, učesnicima Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije u Brdu kod Kranja.

Govor predsjedavajućeg Zvizdića prenosimo u cjelosti:

"Poštovane kolege i dragi prijatelji,

Dozvolite mi da istaknem nekoliko važnih činjenica u vezi sa mojom državom Bosnom i Hercegovinom. 

Kao što znate, BiH geografski, historijski i kulturno pripada Evropi. 

EU i NATO integracije su ključni prioriteti vanjske politike BiH koji nemaju alternativu. 

Multietničnost i multikulturalnost, ravnopravnost naroda i jednakopravnost građana, antifašizam i izgradnja društva zajedničkih i evropskih vrijednosti su istinski kodovi BiH. 

Mir, stabilnost, ekonomski prosperitet, vladavina prava i demokratski standardi su glavni ciljevi koje želimo da sačuvamo, etabliramo i unaprijedimo. 

I možda najvažnije: BiH je ključni faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

U vezi sa aktuelnom situacijom, želim vas informirati da smo u periodu od 2015. do 2019. postigli značajan napredak na putu EU integracija i provođenju reformi, ali da smo, nažalost, zadnjih nekoliko mjeseci izloženi antiustavnim blokadama rada državnih institucija, kao i opasnim secesionistickim idejama i namjerama. 

Nosioci takvih antidemokratskih i antievropskih ideja su radikalno orijentisani političari koji ugrožavaju mir, stabilnost i evropsku budućnost BiH - i koji moraju biti sankcionisani i zaustavljeni. 

Možda je demokratski svijet zakasnio sa preventivnim djelovanjem u Ukrajini - zato vas pozivam da ne zakasnimo sa preventivnim aktivnostima u cilju dalje stabilizacije i demokratizacije zemalja Zapadnog Balkana. 

Poruka koju trebamo poslati mora biti jasna - Zapadni Balkan je zona interesa EU i evropskih transatlantskih partnera.  

Zbog toga, BiH treba jasna evropska perspektiva i Sui generis pristup napretku na putu EU integracija. 

To u ovome trenutku - kao važan korak naprijed baziran na kredibilnom napretku - znači dobijanje kandidatskog statusa. 

To bi bio mali korak za EU, a veliki i značajan za BiH. 

I to bi bila najbolja poruka građanima BiH - a prema zadnjim anketama skoro 80 posto građana želi vidjeti BiH u EU.

I na kraju, želim da mi vjerujete da bi odluka o ubrzanom prijemu BiH u EU bila upisana u historiju Evrope kao mudra i strateška odluka koja će donijeti zasluženi i trajni mir i prosperitet mojoj državi, ali i Zapadnom Balkanu i čitavoj jugoistočnoj Evropi. 

Hvala na pažnji." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću