MENI
28.3.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić razgovarao sa predsjednikom Republike Slovenije

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić, koji na Brdu kod Kranja učestvuje u radu Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije (EU) i država iz najbližeg susjedstva EU, razgovarao je danas sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i zahvalio se na pomoći koju je Slovenija uputila Bosni i Hercegovini za vrijeme pandemije koronavirusa.

Predsjedavajući Zvizdić upoznao je predsjednika Pahora s aktuelnom situacijom u BiH, o blokadi rada institucija, kao i o rušenju svih reformskih zakona koji su uvjet za kredibililno članstvo u EU.

Razgovarali su i o agresiji na Ukrajinu i saglasili se da situacija u Ukrajini otvara potrebu za što bržim uključivanjem BiH u NATO i dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što više ne treba biti tehnička, već politička odluka. Zvizdić je rekao da BiH očekuje podršku Republike Slovenije u ispunjenju ova dva cilja i pozvao Sloveniju da pomogne u našim pozivima za povećanje trupa EUFOR-a u BiH. “Sadašnja brojka od 1.100 vojnika nije dovoljna, a jasno je da mir u BiH znači i stabilnost i sigurnost za cjelokupni region. Slovenija učestvuje sa svojim trupama u EUFOR ALTHEA misiji i na tome smo vam jako zahvalni”, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Pahor izrazili su zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima između dvije zemlje i složili se da EU treba obratiti posebnu pažnju na BiH i ubrzati put naše zemlje u EU kako bi se sačuvao mir i stabilnost." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću