MENI
26.1.2022

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri EEAS i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthew Palmerom.

Tokom razgovora, koji predstavlja početak nove višednevne misije posrednika iz EU i SAD u Bosni i Hercegovini, članovi rukovodstava parlamentarnih domova iznijeli su viđenja nastanka problema u funkcioniranju i načina otklanjanja zastoja u reformi izbornog zakonodavstva. To je, ocijenjeno je danas, jedan od bitnih zadataka koji bi trebao doprinijeti relaksiranju ukupnog stanja u zemlji i vraćanju narušenog povjerenja među političkim akterima ali i značajan pomak ka sticanju većeg kredibiliteta bitnog za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Gospodin Palmer danas je istaknuo ključne ciljeve koje je u ovom procesu neophodno postići. To je stvaranje uvjeta da građani BiH imaju priliku da se kandidiraju za pozicije na raznim nivoima vlasti, zatim da svaki glas na izborima bude prebrojan i jednako važan, potom da se unaprijedi snaga i funkcionalnost institucija u Federaciji BiH kako bi one efikasno doprinosile otklanjanju problema i na nivou Bosne i Hercegovine, te da se kroz izborno zakonodavstvo osiguraju jednaka prava za sve konstitutivne narode. 

Gospođa Eichhorst naglasila je da javnost Bosne i Hercegovine ali i Brisel žele čuti poruku da se u ovom procesu može uspjeti i da je u tom potrebna široka saradnja sa svim međunarodnim akterima ali da je ključ ipak u rukama domaćih političara. Narednih dana, kako je dodala, gospodin Palmer i ona sa saradnicima vrijedno će raditi na zadatku koji podrazumijeva učešće jako mnogo aktera ali da će se nastojati razgovarati sa svima.

Učesnici sastanka danas su izrazili nadu da će se kroz kompromis pronaći odgovarajuća izborna rješenja i da će naredni dani doprinijeti vraćanju povjerenja u izborni proces ali i ukupnoj stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini. Zajednički je ocijenjeno da se radi o kompliciranom ali ne i nerješivom zadatku. (kraj)          


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću