MENI
20.1.2022

Grupa poslanika i delegata posjetila sredine u kojima je zabilježeno ugrožavanje sigurnosti povratnika

Grupa poslanika i delegata domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetila je danas Foču, Prijedor, Bratunac, Gacko i Janju gdje se susrela sa izabranim zvaničnicima kao i predstavnicima povratnika u sredinama u kojima je proteklih dana zabilježeno uznemiravanje i ugrožavanje njihove sigurnosti.

Predsjedavajući i poslanici Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić, Saša Magazinović i Predrag Kojović te delegat u Domu naroda Denis Bećirović u Foči su razgovarali sa predstavnicima povratnika u Foču (foto) kao i sa zamjenicom načelnika općine Foča Vesnom Rašević te predsjednikom Skupštine općine Foča Srđanom Draškovićem. (foto)

Nakon toga, uslijedila je posjeta Gacku i susret sa predstavnicima povratničke zajednice sa kojima je također razgovarano o aktuelnoj situaciji u svijetlu nedavnih uznemiravajućih zbivanja (foto).

Poslanici u Predstavničkom domu Mirjana Marinković - Lepić,  Zlatan Begić i Šemsudin Mehmedović u Bratuncu su razgovarali sa predsjednikom Skupštine općine Radislavom Jovanovićem a ovom sastanku prisustvovao je i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić. (foto) Uslijedio je i radni sastanak sa načelnikom općine Bratunac Srđanom Rankićem (foto) a potom su razgovarali i sa predstavnicima povratnika u Janju (foto).  

Tokom posjete Prijedoru, poslanici Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija i Zukan Helez razgovarali su sa predstavnicima povratnika kao i sa članovima Udruženja veterana Krajine iz Prijedora, Novog, Kostajnice, Dubice i Gradiške (foto). Grupa poslanika razgovarala je predsjednikom Skupštine grada Prijedora Mirsadom Duratovićem (foto) a jedna od tema o kojima se danas razgovaralo bio je i zahtjev da se u Budžetu Federacije BiH predvide povećana sredstva za podršku povratku.

Jedinstvena ocjena sa današnjih sastanaka je da je potrebno zaustaviti ugrožavanje sigurnosti povratnika i nastaviti saradnju i izgradnju mira, jer je to jedino moguće i prihvatljivo rješenje za sve građane Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanaka saglasili su se da je potrebno raditi na jačanju cjelokupne ekonomske situacije u državi. Rekli su da su suživot i smirivanje tenzija važni za sve i da je neophodno raditi na još većoj izgradnji infrastrukturnih objekata koji su važni za poboljšanje kvaliteta života povratnika, kao i na  izgradnji i rekonstrukciji stambenih jedinica, te  na aktivnostima koje će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću