MENI
23.7.2021

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje na 28. Generalnoj skupštini Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković – Bursać i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović učestvuju u radu 28. Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja je sinoć svečano otvorena na Kritu u Grčkoj.

Delegacije 16 država članica iz Evrope, Azije i Afrike, Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, te predstavnici sedam međunarodnih organizacija raspravljat će danas i sutra o temi koja nosi naslov „Budućnost svijeta, budućnost Evrope nakon pandemije". U okviru centralne teme razgovarat će se o posljedicama globalne zdravstvene krize u Evropi i svijetu, potrebi uspostavljanja bolje međudržavne koordinacije, kao i o ulozi parlamentarizma u prevazilaženju posljedica i razlika nastalih pandemijom.

Generalnu skupštinu svojim pozdravnim obraćanjem otvorio je njen predsjednik, poslanik državne Dume Ruske Federacije Sergei Gavrilov, koji je, izražavajući zadovoljstvo što Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja prvi put poslije dvije godine sastaje uživo, naglasio da se ova multilateralna parlamentarna organizacija zalaže za puno poštivanje svih civilizacijskih vrijednosti i vjerskih sloboda. Prema riječima Gavrilova, svijet se, osim pandemije, suočava i sa drugim rastućim globalnim problemima, poput ratova, prijetnji silom, migrantske krize, te klimatskih promjena koje ugrožavaju i ljude i životnu sredinu. Gavrilov je upozorio i na problem rušenja hrišćanskih vrijednosti, kulture i bogomolja, te naglasio da je, kroz dijalog i saradnju, potrebno ponuditi odgovore na ove probleme.

Skupštini se obratio i generalni sekretar Interparlamentarne skupštine pravoslavlja Maximos Charakopulos, koji je poručio da će se učesnici Generalne skupštine uključiti u debatu o budućnosti Evrope nakon pandemije. Iznoseći viziju o demokratskom jedinstvu Evrope od, kako je rekao, Atlantika do Urala, Charakopulos je upozorio da je nakon pandemije potrebno zajednički raditi na zaštiti zdravlja ljudi, ali i na podsticanju međusobne solidarnosti država, naroda i vjera u suočavanju sa svim drugim globalnim problemima.

Ističući da Interparlamentarna skupština pravoslavlja predstavlja tačku susreta Istoka i Zapada, predsjednik Parlamenta Grčke Konstantinos Tasoulas, čiji je pozdravni govor pročitan učesnicima Generalne skupštine, založio se za jačanje uloge parlamenata u uspostavljanju dijaloga i multilateralne saradnje u vremenu nakon pandemije.

Skup su, putem pročitanih govora i video – linka pozdravili i predsjednica Grčke Katerina Sakellaropoulou, potpredsjednik Evropskog parlamenta Dimitrios Papadimoulis, potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas, te potpredsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Dora Bakoyannis, koja se uživo obratila Generalnoj skupštini.

Pozdravne govore uputili su i najviši vjerodostojnici pravoslavnih crkava, Njegova Svetost ekumenski patrijarh Bartolomew i Njegova Svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Skup su pozdravili i predstavnici Interparlamentarne unije, Parlamentarne skupštine Mediterana, Parlamentarne unije Organizacije islamske konferencije, Svjetskog saveza crkava, te Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću