MENI
11.5.2021

Održana 29. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 29. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, održano je saslušanje predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Halila Lagumdžije.

U svojstvu svjedoka, gospodin Lagumdžija istaknuo je da postoji dosta prostora za promjene i poboljšanje zakona kojima se uređuje oblast pravosuđa te podiže nivo njegove efikasnosti, autonomije i ukupnog kvaliteta.

Predsjednik VSTV je, kako je ocijenjeno danas, vrlo konkretno odgovarao na niz pitanja članova Komisije koja su se odnosila na probleme u primjeni sistema CMS prilikom dodjele predmeta sudijama, zatim postupke na osnovu uočavanja zloupotreba u radu nosilaca pravosudnih fukcija, višestruko imenovanje predsjednika sudova, napredovanje sudija, kao i neadekvatan rad agencija za provođenje istraga i tužilaca.

Lagumdžija je danas istaknuo i da je VSTV u procesu reformi koje bi trebale doprinijeti većem integritetu nosilaca pravosudnih funkcija te da su u taj proces uključeni i eksperti Evropske unije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću