MENI
19.2.2018

Članovi Delegacije Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma razgovarali sa članovima Delegacije Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora

Zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nermina Kapetanović i članovi te Komisije Mirsad Đonlagić, Senad Šepić i Sadik Ahmetović razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Delegacije Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, koju je predvodio predsjednik tog Odbora Miro Kovač.

Tokom otvorenog i srdačnog razgovora, gosti iz Hrvatske naglasili su da posjeta Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, preduzeta na poziv Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH, predstavlja potvrdu dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje, kao i spremnosti Hrvatske da nastavi da podržava evropski put Bosne i Hercegovine.

Članovi Delegacije Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora iznijeli su stav da BiH, kao država ekonomski i infrastrukturno povezana sa Hrvatskom i kao država u kojoj Hrvati imaju status konstitutivnog naroda, predstavlja najvažnijeg susjeda Hrvatske. Oni su izrazili želju da se BiH nastavi razvijati u pravcu funkcionalne i pravne države, što je, kako su kazali, jedan od najvažnijih uvjeta za ulazak naše zemlje u Evropsku uniju. S tim u vezi, pomenuto je i pitanje izmjene Izbornog zakona BiH, te upozoreno da bi eventualna politička kriza, koja bi mogla izbiti nerješavanjem ovog pitanja, mogla utjecati na proces provođenja ekonomskih i socijalnih reformi u BiH.

Ističući da cijene podršku koju Hrvatska pruža procesu evropskih integracija BiH, članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma naglasili su da o svim otvorenim pitanjima treba razgovarati unutar institucija i u duhu dobrosusjedskih odnosa. S tim u vezi pomenuta su pitanja državne granice, posebno granice na moru i izgradnje Pelješkog mosta, kao i pitanje odlaganja nuklearnog otpada na području koje graniči sa BiH. Hrvatska strana također je zamoljena da učini dodatni napor kako bi se rasteretili granični prijelazi, posebno za osobe koja svakodnevno prelaze granicu sa Hrvatskom, što bi, kako je naglašeno, poslalo pozitivnu sliku građanima i dodatno relaksiralo odnose dvije države.

Na sastanku je iznesena ideja o potrebi održavanja regionalnih sastanaka predstavnika parlamentarnih komisija/odbora za vanjske poslove.

Članovi Delegacije Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora pozvali su članove Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH u uzvratnu posjetu Hrvatskom saboru. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću