MENI
16.10.2017

Članovi Delegacije PSBiH u IPU Predrag Kožul i Sredoje Nović učestvuju na jesenjem zasjedanju Interparlamentarne unije u Sankt Peterburgu

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Predrag Kožul i Sredoje Nović učestvuju na redovnom jesenjem zasjedanju IPU, koje se od 14. do 18. oktobra održava u Sankt Peterburgu.

Kožul i Nović prisustvovali su sjednici Upravnog vijeća IPU, na kojoj su razmotrene aktivnosti ove parlamentarne organizacije između dva zasjedanja.

Centralna tema rasprave na ovogodišnjem jesenjem zasjedanju IPU, kome prisustvuje više od 1500 delegata iz 155 zemalja članica, jeste promoviranje kulturalnog pluralizma i mira kroz međuetnički i međuvjerski dijalog. S tim u vezi, očekuje se da delegati IPU, među kojima je 85 predsjednika i 50 zamjenika predsjednika parlamenata zemalja članica, usvoje i rezoluciju pod nazivom „Dijeliti našu različitost: 20. godišnjica Univerzalne deklaracije o demokratiji“.

U okviru plenarnog zasjedanja predviđena je diskusija o ulozi Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u međunarodnoj upravi, o procesu kojeg su UN pokrenule kako bi se zabranilo nuklearno naoružanje, kao i o ulozi parlamenata u nadziranju djelovanja oružanih snaga koje učestvuju u UN-ovim mirovnim operacijama.

Tokom zasjedanja razmotrit će se i druga globalna pitanja iz oblasti zdravstva, zaštite čovjekove okoline i korištenja obnovljivih izvora energije.

Na zasjedanju u Sankt Peterburgu bit će izabran i novi predsjednik IPU, koji će tu dužnost obavljati u naredne tri godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću