MENI
8.5.2017

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda razgovarali sa delegacijom Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa delegacijom Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije koja se nalazi u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Ovo je bila prilika da se gostima iz Italije prenese zahvalnost za dosljednu podršku Italije na euroatlantskom putu naše zemlje. Prilikom današnjeg susreta ocijenjeno je i da su odnosi između Italije i BiH na vrlo visokom nivou te da taj trend prate i izuzetno dobri odnosi između državnih parlamenata i njihovih radnih tijela.

Članovi Delegacije Komisije koju predvodi predsjedavajući ovog tijela Fabrizio Cicchitto istaknuli su da su vrlo zainteresirani za stanje na Zapadnom Balkanu ocijenivši da bez stabilnosti ovog regiona nema stabilnosti cijele Evrope. Pri tome, kako je rečeno, treba težiti da se u širokoj saradnji pronalaze zajednički odgovori na aktuelne globalne prijetnje poput terorizma i radikalizacije kao i na izbjegličku krizu sa kojom se Italija suočava već dugi niz godina.

Gosti iz Italije danas su upoznati sa procjenom da je naša zemlja pripremajući se za pristupanje Evropskoj uniji ispunila relativno visok procenat zadataka iz reformske agende. Međutim, istovremeno je rečeno da nas uistinu krupni zadaci tek očekuju a kao najaktuelniji, istaknuti su rad na implementaciji odluka Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava te reforma izbornog zakonodavstva.

Saradnja na ekonomskom planu ocijenjena je kao vrlo dobra. Italija je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, međutim tokom razgovora se čulo da treba raditi da se ona još više unaprijedi. Zbog toga je danas zajednički ocijenjeno da treba dodatno ubrzati rad na potpisivanju međudržavnog sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Italije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću