MENI
28.4.2017

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope učestvovala na proljetnom dijelu redovnog zasjedanja PSVE

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić, zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto i članovi Delegacije Mladen Bosić, Damir Arnaut i Milica Marković učestvovali su u Strazburu na proljetnom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE.

Tokom petodnevnog zasjedanja PSVE, predsjedavajući Delegacije PSBiH Senad Šepić i članica Delegacije Milica Marković učestvovali su u radu Komiteta za poštivanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet), na kojem se raspravljalo o Prijedlogu izvještaja o funkcioniranju demokratskih institucija u BiH. Uz aktivno učešće članova naše delegacije, na sastanku je zaključeno da će Izvještaj biti predstavljen na jednom od narednih zasjedanja PSVE.

Zamjenica predsjedavajućeg Delegacije Borjana Krišto učestvovala je u radu Komiteta za kulturu, nauku i obrazovanje PSVE, na kojem je razgovarano o statusu novinara u Evropi, o političkom utjecaju na nezavisne medije i novinarstvo, te o ulozi obrazovanja i kulture na novo partnerstvo i lični razvoj i koheziju.

Član Delegacije PSBiH u PSVE Damir Arnaut učestvovao je u radu Komiteta za pravna pitanja i demokratiju, kao i u radu Potkomiteta za ljudska prava i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Gospodin Arnaut učestvovao je u raspravi o restrikcijama na aktivnosti nevladinih organizacija, kao i o Izvještaju o zloupotrebama Interpolovog sistema.

Član Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PSVE Saša Magazinović učestvovao je u radu ovog tijela PSVE, te je, kao jedan od dvadeset političara iz Evrope, pozvan da učestvuje u otvaranju izložbe pod nazivom „Žene koje inspiriraju“.

Tokom proljetnog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, na zahtjev velikog broja poslanika, vođena je žustra rasprava o posjeti predsjednika PSVE Pedra Agramunta Siriji. Nakon brojnih kritika koje su lično upućene predsjedniku PSVE, Agramunt je izjavio da je želio da pomogne u pronalaženju rješenja za rat i izbjegavanju dalje izbjegličke krize, ali i naglasio da je ta posjeta bila greška.

Tokom zasjedanja generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland odgovarao je na brojna pitanja poslanika PSVE, a komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Niels Muiznieks predstavio je Godišnji izvještaj o aktivnostima za 2016. godinu.

Poslanicima PSVE obratio se i Njegovo visočanstvo kralj Španije Filip VI., kao i predsjednik Grčke Prokopis Pavlopoulos. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću