MENI
27.4.2017

Okončana Treća godišnja konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH

Raspravom o sistemu prevencije korupcije u Bosni i Hercegovini i zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini u Neumu je nastavljen rad Treće godišnje konferencije o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini koja je okupila značajan broj predstavnika organa zakonodavne i izvršne vlasti BiH i entiteta, zatim međunarodnih institucija koje djeluju u našoj zemlji i nevladinih organizacija.

Korupcija, istaknuto je danas, predstavlja jedan od najozbiljnijih problema na putu uspostave i realizacije vladavine prava, demokratije i ljudskih prava. Destruktivnost koruptivnog ponašanja je višestruka: korupcija utječe na povjerenje u institucije vlasti, ometa ekonomski razvoj i ravnopravno tržišno takmičenje, ugrožava vladavinu zakona, demokratiju i ljudska prava, dobro upravljanje, pravičnost i socijalnu pravdu, omogućava rast organiziranog kriminala i terorizma, ugrožava stabilnost demokratskih institucija i moralnih osnova društva.

Učesnici Konferencije saglasili su se da je na ekonomskom planu odmah uočljivo ometanje privrednog razvoja zbog ometanja zdrave konkurencije, na planu razvoja državnih institucija dolazi do deformacije percipirane uloge i značaja tih institucija zbog zloupotrebe povjerenja ili dužnosti koja se vrši u javnoj upravi, sudskoj vlasti, politici, radi sticanja materijalne ili nematerijalne koristi bez uporišta u pravnom osnovu. Pri tome je, kako se čulo, dodatni problem predstavlja i shvatanje korupcije i koruptivnog ponašanja u društvu, gdje se nerijetko u korupciji ne vidi krivično-pravni element odgovornosti nego moralni, i gdje je procjena koruptivnosti vrlo relativizirana.

Inače, na ovom skupu prisutni su upoznati sa informacijom o najnovijim dešavanjima u oblasti ljudskih prava u BiH s aspekta davanja odgovora na upitnik EU.

Na kraju dvodnevne konferencije učesnicima je prezentiran Nacrt zaključaka koji će, uz uvrštavanje prijedloga i primjedbi koji su se mogli čuti tokom diskusija, bit razmatrani i konačno usvojeni na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava. Izvještaj sa konferencije sa defniranim zaključcima bit će dostavljeni domovima Parlamentarne skupštine na usvajanje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću