MENI
26.4.2017

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović primio u nastupnu posjetu ambasadora Italije u BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Italije u našoj zemlji Nicolu Minasija.

Čestitajući ambasadoru Minasiju na imenovanju i zahvaljujući se na punoj podršci koju Italija pruža Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija, predsjedavajući Džaferović izrazio je očekivanje da će odnosi dvije prijateljske zemlje ostati na najvišem mogućem nivou, kako na političkom i ekonomskom tako i na obrazovnom i kulturnom planu.

Razmijenjene su informacije o dostignutom stepenu evropskih integracija BiH, kao i o obavezama naše zemlje na putu ka statusu kandidata za ulazak u Evropsku uniju (EU). Sagovornici su se dotakli i značajne uloge Italije u regionalnim inicijativama, te podršci koju zvanični Rim pruža našoj zemlji kroz djelovanje unutar tih inicijativa. S tim u vezi pomenut je predstojeći sastanak Centralnoevropske inicijative (CEI) u italijanskom gradu Trstu u julu ove godine, te izražena nada da će taj sastanak biti prilika za predstavljanje novih projekata čija će realizacija ojačati saradnju zemalja EU sa zemljama regiona Zapadnog Balkana.

Istaknuta je i potreba uspostavljanja boljih saobraćajnih komunikacija između dvije zemlje, posebno uspostavljanja direktne avio – linije između Sarajeva i Rima.

Naglašena je činjenica da postoje snažne bilateralne veze na svim nivoima vlasti, te konstatirano da u punom kapacitetu treba nastaviti realizaciju sporazuma o saradnji između parlamenata BiH i Italije. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću