MENI
26.4.2017

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul učestvovao na sastanku Parlamentarnog foruma Energetske zajednice

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Predrag Kožul učestvovao je na sastanku Parlamentarnog foruma Energetske zajednice, koji je održan u Evropskom parlamentu u Briselu.

U obraćanju učesnicima, poslanik Kožul istaknuo je da je BiH prisustvovala ovom sastanku, unatoč činjenici da je u ovom trenutku pod sankcijama Energetske zajednice čime BiH pokazuje opredijeljenost i zainteresiranost da ostane i bude punopravna članica Energetske zajednice, poručio je poslanik Kožul.

On je dodao da energetika ima veliki značaj za privredu BiH i da naša zemlja ima ogroman potencijal u ovom sektoru. S tim u vezi, naglasio je Kožul, na parlamentarcima iz BiH leži odgovornost za usvajanje zakonskih rješenja kojima će biti otklonjeni razlozi koji su doveli do uvođenja sankcija, izražavajući pri tome nadu da će to biti ostvareno do narednog sastanka Parlamentarnog foruma u Prištini u okotbru ove godine.

Na sastanku Parlamentarnog foruma Energetske zajednice usvojena je i Zajednička izjava, u kojoj je istaknuto da Energetska zajednica predstavlja najnapredniji instrument za stvaranje sigurnog, konkurentnog i održivog panevropskog energetskog tržišta. U Zajedničkoj izjavi naglašava se i potreba jačanja saradnje između parlamenata država članica i Evropskog parlamenta s ciljem stvaranja istinske panevropske Energetske zajednice i uspostavljanja slobodnog protoka energije širom Evropske unije (EU) i zemalja članica Energetske zajednice. 

Članovi Parlamentarnog foruma učestvovali su i na sastanku Komiteta za industriju, istraživanje i energiju Evropskog parlamenta na temu „Energetska zajednica u EU“, na kojem je obavljena rasprava o EU paketu čiste energije i implikacijama amandmana na Energetsku zajednicu i na Ugovor o uspostavljanju Energetske zajednice. (kraj) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću