MENI
18.4.2017

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović razgovarao s ambasadoricom NR Kine

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović razgovarao je danas s ambasadoricom NR Kine u našoj zemlji Chen Bo.

I ovom prilikom konstatirano je da su odnosi između Kine i naše zemlje i na političkom, i na ekonomskom i na kulturnom planu na vrlo visokom nivou ali da još uvijek postoji značajan i neiskorišten prostor za njihovo dodatno unapređenje. Razvoju odnosa svakako doprinosi i aktivno učešće Bosne i Hercegovine u inicijativi 16+1 kojim su radi poboljšanja veza sa Kinom obuhvaćene zemlje istoka i jugoistoka Evrope.

Predsjedavajući Džaferović pozdravio je uspješnu saradnju parlamenata BiH i Kine te dodao da uz komunikaciju rukovodstava treba insistirati i na dodatnoj razmjeni znanja i iskustava na nivou parlamentarnih radnih tijela.

Ambasadorica Bo informirala je predsjedavajućeg Predstavničkog doma o ekonomskim projektima koji su interesantni kineskim investitorima a pri tome je posebno naglasila projekte vezane za energoenergetski sektor i saobraćajnu infrastrukturu. Zajednički je ocijenjeno da je u tom smislu vrlo potentna i oblast poljoprivrede zahvaljujući kojoj bi se bosanskohercegovački privrednici ozbiljnije mogli predstaviti na velikom kineskom tržištu. Ipak, konstatirano je da još snažnije raditi na sistemskom uklanjanju svih administrativnih barijera koje ometaju bolju trgovinsku razmjenu između dvije zemlje.

Tokom sastanka, kineska ambasadorica upoznala se sa Džaferovićevim viđenjem aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini, reformskog puta naše zemlje ka euroatlantskim integracijama te napora koji se čine kako bi se podigao standard građana. Uz aktivnu saradnju sa svim zemljama prijateljima, to su, ocijenio je predsjedavajući Predstavničkog doma, ključni faktori za ostvarenje pune i trajne stabilnosti BiH.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću