MENI
12.4.2017

Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH organizirala Okrugli sto o mjerama za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada u procesu evropskih integracija BiH

U prisustvu predstavnika zakonodavnih i izvršnih institucija sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i brojnih predstavnika privrede i poslovne zajednice, u Tešnju je danas održan Okrugli sto o mjerama za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada u procesu evropskih integracija BiH, kojeg je organizirala Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Tokom ovog skupa, u čijem radu su učestvovali predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović, njegova zamjenica Nermina Kapetanović, članovi Zajedničke komisije Ljilja Zovko, Sifet Podžić i Fehim Škaljić, kao i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Momčilo Novaković, naglašeno je da vrata institucija zakonodavne i izvršne vlasti moraju biti otvorena za dijalog i saradnju s privrednicima i predstavnicima poslovne zajednice s ciljem donošenja mjera za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada, što je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, kao i Reformskom agendom na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Tokom diskusije predlagane su mjere poput smanjenja administracije, umanjenja poreza, doprinosa i parafiskalnih nameta za privredu, provođenja obrazovne reforme koja bi dovela do proizvodnje kadrova u skladu s potrebama tržišta rada, kao i provođenja mjera za ubrzanje procesa registriranja preduzeća u BiH.

Učesnici Okruglog stola pozdravili su mjere koje preduzimaju nadležne državne i entitetske institucije na ispunjenju Reformske agende, unapređenju poslovne klime i stvaranju uvjeta za nove investicije u našu zemlju.

Pozdravljeno je i pokretanje programa „one stop shop“, čiji će pilot – projekat biti proveden u Općini Tešanj, a čiji je cilj da se maksimalno skrati i pojeftini proces registriranja preduzeća.

Učesnicima Okruglog stola obratili su se predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, njegova zamjenica Nermina Kapetanović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, kao i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore.

U radu Okruglog stola učestvovali su i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, kao i predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću