MENI
11.4.2017

Delegacija Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH posjetila Općinu Tešanj

Delegacija Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju su činili predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović i članovi Komisije Fehim Škaljić, Ljilja Zovko i Sifet Podžić, posjetila je danas općinu Tešanj, gdje su razgovarali s načelnikom Općine Suadom Huskićem i predstavnicima Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah – Tešanj.

Tokom posjete, upriličene uoči sutrašnjeg Okruglog stola u Tešnju o mjerama za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada, kojeg Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH organizira u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, članovi Delegacije Zajedničke komisije upoznali su se sa aktuelnom situacijom u Općini Tešanj, jednoj od privredno najrazvijenijih općina u BiH.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić naglasio je da ta općina, u kojoj je na 43 000 stanovnika zaposleno oko 11 500, bilježi najveći privredni rast u BiH u posljednje četiri godine. Prema riječima načelnika Huskića, u općini djeluju 2242 poslovna subjekta, koje imaju preko 1,3 milijarde KM prometa i izvoze u 60 zemalja svijeta. Ističući visok nivo poštovanja i saradnje javnog i privatnog sektora, načelnik Huskić rekao je da se Općina Tešanj posvetila kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta i da je svega 87 zaposlenih u općinskoj upravi postala lider u toj oblasti, budući da je u Tešnju u posljednje četiri godine stopa zaposlenih porasla za 34 odsto.

Pozdravljajući ove rezultate i čestitajući predstavnicima Općine Tešanj, članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH istaknuli su da je zadatak zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima da pomognu privredi, kreirajući političku stabilnost i što povoljniji poslovni ambijent.

Na sastanku sa predstavnicima Udruženja privrednika „Biznis centar“ iz Jelaha i Tešnja izražen je zajednički interes privrednika i članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH za ostvarenje tješnje saradnje između predstavnika poslovne zajednice i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, posebno u procesu primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Tokom ovih sastanaka, kojima su prisustvovali i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH iz Općine Tešanj Šemsudin Mehmedović i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, privrednici su apelirali na predstavnike zakonodavne vlasti da zaustave političke konflikte kako bi naša zemlja što brže išla putem evropskih integracija i osigurala sredstva za obnovu infrastrukture i pomoć privredi.

Delegacija Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH posjetila je i fabriku za proizvodnju keksa “As d.o.o.” u Jelahu. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću