MENI
28.3.2017

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH boravili u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH predsjedavajući Sifet Podžić, zamjenici predsjedavajućeg Borislav Bojić i Borjana Krišto i član Mario Karamatić te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović boravili su danas u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH.

U skladu sa zaključkom sa 32. sjednice Zajedničke komisije, predstavnici Ministarstva odbrane BiH predvođeni ministricom Marinom Pendeš i zamjenikom ministrice Borisom Jerinićem, upoznali su članove Zajedničke komisije sa dokumentom „Pregled odbrane“ i tokom njegove implementacije, te ih upoznali sa veličinom i lokacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Predstavnici Zajedničkog štaba OSBiH predvođeni načelnikom, general pukovnikom Antom Jelečom, te zamjenicima načelnika general majorima Senadom Mašovićem i Mirkom Tepšićem, upoznali su članove Zajedničke komisije sa budućom organizacijom planom modernizacije OSBiH.

Tokom prezentacije i razgovora u Ministarstvu odbrane BiH zaključeno je da usvajanje dokumenta „Pregled odbrane“ predstavlja značajan iskorak u stvaranju preduvjeta za dalje poboljšanje funkcionalnosti i operativnosti OSBiH. Naglašeno je da za Oružane snage BiH i dalje veliki problem predstavljaju neperspektivne lokacije, koje trebaju biti preuzete od strane entitetskih vlade.

Diskutirajući o pitanju budžeta za sektor odbrane, naglašeno je očekivanje promjene njegove strukture, gdje bi izdvajanje 65% sredstva za potrebe personala, 20% za operativne troškove i 15% za operacije, u konkretnom slučaju zahtijevalo povećanje aktuelnog budžeta predviđenog za rad ovog sektora.

Menadžment Ministarstva odbrane BiH je posebno istaknuo značaj ulaganja dodatnih napora u ispunjavanju uvjeta za početak implementacije Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), što je posebno naglašeno i tokom uspješnog održavanja 94. Rose - Roth seminara Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), koji je protekle sedmice održan u Sarajevu.

Na sastanku je zaključeno da će rukovodstvo Ministarstva odbrane BiH i u narednom periodu periodično informirati članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o toku implementacije dokumenta „Pregled odbrane“, te da će tom prilikom posebnu pažnju posvetiti modernizaciji OSBiH, za koju, kako je naglašeno, u ovom momentu ne postoji alternativa. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću