MENI
28.3.2017

Članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE učestvovali u radu Parlamentarne konferencije o borbi protiv međunarodnog terorizma

Predsjedavajuća Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE) Aleksandra Pandurević i član Delegacije i predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak učestvovali su u radu Parlamentarne konferencije o borbi protiv međunarodnog terorizma, koja se u organizaciji Interparlamentarne skupštine nezavisnih zemalja Commonweltha (IPA CIS) i PSOSCE-a održana u Sankt Petersburgu.

Tokom Konferencije, koja je otvorena obraćanjem predsjednice Vijeća IPA CIS-a i predsjednica Federalnog vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvienko i predsjednice PSOSCE-a Christine Muttonen, raspravljano je o međunarodnoj saradnji u području sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH i član Delegacije PSBiH u PSOSCE Bariša Čolak, izlažući na ovu temu, istaknuo je da terorizam predstavlja opasnost po čitav društveni poredak koji se zasniva na demokratskim vrijednostima i principu poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Čolak je naveo da zastrašujući prizori brojnih napada širom Evrope i svijeta ostavljaju neizbrisiv trag u našoj svijesti, što zahtjeva maksimalnu koordinaciju i međusobnu saradnju svih zemalja po pitanju tog, trenutno najvećeg izazova za međunarodnu stabilnost. Naglasio je da svaka država ima svoju strategiju za borbu i sprječavanje terorizma, međutim, ta borba se mora prilagoditi kako minimumu zajedničkih interesa, tako i racionalnim predviđanjima o tome kako će se terorizam ubuduće razvijati. Cjelokupno izlaganje predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH na Konferenciji možete pogledati ovdje.

Tokom odvojenih sesija, učesnici Konferencije razgovarali su i o humanitarnim aspektima protivterorističkih aktivnosti, te o ekonomskim i društvenim osnovama za međunarodni sigurnosni okvir na polju borbe protiv terorizma. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću