MENI
28.3.2017

Član Delegacije PSBiH u PAM Ognjen Tadić učestvovao u radu Parlamentarne konferenciju o borbi protiv međunarodnog terorizma

Danas je St. Peterburgu okončan rad Parlamentarne konferencije o borbi protiv međunarodnog terorizma, na kojoj je Parlamentarnu skupštinu BiH (PSBiH) predstavljao član Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić.

Tokom dvodnevnog zasjedanja, istaknuto je da održavanje ove Konferencije predstavlja dragocjenu priliku za razmjenu znanja i najboljih parlamentarnih praksi, s ciljem razvoja efikasne strategije u borbi protiv terorizma. Naglašeno je da PAM, a skupu je prisustvovao i predsjednik ove asocijacije Perdro Roque, održava aktivnu ulogu u ovom procesu i favorizira inicijative usmjerene na olakšavanje međunarodne saradnje, putem instrumenta parlamentarne diplomatije i vladavine prava.

Učesnici Konferencije još jednom su se saglasili da međunarodni terorizam predstavlja prijetnju koja nema nacionalne ili regionalne granice pa je ovaj problem nužno rješavati kroz zajedničke i koordinirane napore svih relevantnih učesnika, međunarodne zajednice, parlamenata i vlada. Stoga međusobna saradnja i razmjena najboljih praksi, uz puno poštivanje vladavine prava i ljudskih prava, predstavljaju ključne faktore u naporima za sprječavanje širenja nasilnog ekstremizma i promicanje aktivnih i efikasnih mjera za zaštitu stanovništva. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću