MENI
21.3.2017

Na 94. Rose - Roth seminaru PSNATO i zasjedanju Posebne grupe za Bliski istok i Mediteran PSNATO diskutirano o punopravnom članstvu zemalja Zapadnog Balkana u NATO-u

Prvog dana 94. Rose – Roth seminara Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO) i zasjedanja posebne grupe za Bliski istok i Mediteran PSNATO, koji je danas, u organizaciji PSNATO i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), počeo u Sarajevu, 150 učesnika iz 42 zemlje svijeta diskutirali su o političkim stavovima u vezi sa punopravnim članstvom zemalja regiona Zapadnog Balkana u NATO - savezu, kao i o promoviranju razumijevanja Alijanse, te uklanjanju predrasuda u vezi s djelovanjem NATO-a.

Tokom diskusije o ovim temema, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić rekao je da u Bosni i Hercegovini postoje različita viđenja o pitanju njene integracije u NATO - savez, ali i naglasio da svi politički akteri aktivno rade na iznalaženju zajedničkih rješenja. S tim u vezi, Podžić je dodao da je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH učinila mnogo na rješavanju problema i stvaranju prepostavki koje našu državu vode u okvir zemalja članica NATO-a. Konstatirajući da je proces uknjiženja vojne imovine započeo, Podžić je izrazio uvjerenje da će aktiviranjem Akcionog plana za članstvo (MAP) biti poslata snažna podrška dosadašnjim naporima Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u NATO - savezu. Podsjetivši na to da su domovi PSBiH 2008. godine usvojili Rezoluciju o spremnosti Bosne i Hercegovine za NATO integracije, Podžić je istaknuo da od predstavnika PSNATO očekuje podršku u ispunjavanja obaveza koje našu zemlju vode ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Učesnike seminara Podžić je upoznao i sa doprinosom koji je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost dala u procesu uništavanja viška municije i minsko – ekplozivnih sredstava (MiMES), rješavanja problema u javnim nabavkama, pomoći civilnom stanovništvu tokom elementarnih nepogoda i kriznih situacija, te vojnog deminiranja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upoznao je učesnike Seminara sa trenutnim političkim ambijentom u našoj zemlji u pogledu njenog napretka u saradnji sa NATO-om, te sa političkim pogledom u vezi sa aktiviranjem MAP-a. Govoreći o integracija BiH u NATO, Ivanić je naveo da ne postoji dilema o pitanju stupanja Bosne i Hercegovine u MAP, te izrazio očekivanje da će aktivacija MAP-a dovesti do stabilizacije sigurnosnih prilika u BiH i cijelom regionu Zapadnog Balkana. Zaključio je da je naša zemlja opredijeljena za nastavak saradnje sa NATO-om, naročito na polju učešća jedinica OSBiH u okviru programa podrške miru u Afganistanu i drugim zemljama svijeta, kao i na polju borbe protiv ISIL-a.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš navela je da pristupanje Bosne i Hercegovine EU i NATO-u predstavljaju dva strateška cilja vanjske politike naše zemlje. Podsjetila je na to da Bosna i Hercegovina intenzivno radi na procesu knjiženja perspektivne vojne imovine, te istaknula pozitivne trendove u vezi sa usvajanjem dokumenta „Pregled odbrane“ u Predsjedništvu BiH. Ministrica Pendeš izrazila je očekivanje da će ovaj seminar pomoći delegatima PSNATO da putem interaktivnog dijaloga steknu cjelovitiju sliku o nastojanjima zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu euroatlantskih integracija, a posebno o vrijednosti aktiviranja MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, koje bi, kako je rekla, bilo od velikog značaja i za samu Alijansu.

Učesnicima 94. Rose - Roth seminara PSNATO i zasjedanja Posebne grupe za Bliski istok i Mediteran PSNATO obratila se i komandantica NATO - štaba u Bosni i Hercegovini brigadna generalica Giselle Willz, a svoja stajališta prezentirali su i predstavnici Centra za međunarodne odnose iz Banja Luke, Beogradskog centra za sigurnosne studije, te Atlantskog savjeta Crne Gore. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću