MENI
20.3.2017

Održana 33. sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije

Na 33. sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2016. godinu.

Razmatrani su programski planovi BHT 1, BH Radija 1, Multimedije i Muzičke produkcije BHRT-a za 2017. godinu i Finansijski plan BHRT-a za 2017. godinu. Kako bi se Komisija očitovala o navedenim materijalima, zaključeno je da je Komisiji potrebno dostaviti Izvještaj o radu BHRT-a za 2016. godinu, kao i da novi saziv Upravnog odbora BHRT-a dostavi informaciju koja će sadržavati pregled stanja na BHRT-u i plan mjera za rješavanje uočenih nedostataka u radu BHRT-a.

U vezi s informacijom Ministarstva komunikacija i prometa BiH o izgradnji Pelješkog mosta, mosta na Savi kod Svilaja i Akcijskog plana izgradnje autoceste na koridoru Vc, zaključeno je da će Komisija konačan stav o ovim pitanjima donijeti na narednoj sjednici, kojoj trebaju prisustvovati ministar ili njegovi saradnici s ciljem određenih pojašnjenja o realizaciji navedenih projekata. 

Razmatrani su informacija Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH o nemogućnosti uknjižbe sredstava kredita EBRD-a u okviru Strategije BHATM i dopis Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH – odgovor na netačne opservacije Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, dostavljene institucijama i javnosti BiH. Zaključeno je da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u roku od 30 dana dostavi cjelokupnu informacija o navedenom materijalu, nakon čega će Komisija donijeti konačan stav. 

Komisija je razmatrala informaciju Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH u vezi s uvođenjem slobodnog planiranja ruta (Free Route Airspace – FRA) u području letnih informacija – FIR Sarajevo. Donesen je zaključak da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, u roku od 15 dana, dostavi cjelokupnu informaciju u vezi s ovim pitanjem, nakon čega će svoj konačan stav donijeti i Komisija.

Razmatran je dopis društva „Babić – Bisstours d.o.o. Zenica“, kojim je traženo da se pokrenu konkretne aktivnosti s ciljem poduzimanja odgovarajućih mjera kako bi se od nelojalne konkurencije niskotarifnih avio – kompanija zaštitio cestovni saobraćaj koji prevozi putnike u međunarodnom saobraćaju. Zaključeno je da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, u roku od 30 dana, dostavi cjelokupnu informaciju u vezi ovog pitanja kako bi se Komisija o njemu očitovala. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću