MENI
6.3.2017

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma razgovarali sa predsjednikom Crne Gore

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem koji se nalazi u višednevnoj službenoj posjeti našoj zemlji.

Kao veliki kvalitet ukupnih odnosa između dvije susjedne zemlje u razgovoru je istaknuta činjenica da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja. Pri tome je  postizanje sporazuma o međudržavnoj granici ocijenjeno kao primjer dobre prakse u odnosima među zemljama regiona.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan potencijal za unaprjeđenje međusobnih ekonomskih odnosa. U tom svijetlu naglašena je potreba da se više i ozbiljnije radi na promociji dobrih praksi iza kojih stoje dvije države kako bi se biznismeni pa i potencijalni ulagači i investitori ohrabrili za nastup na ovom ekonomskom prostoru.

Danas je još jednom istaknut problem kopnenih saobraćajnih veza između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U razgovoru se čulo da je konačno vrijeme da se pronađe način za modernizaciju poznate neuvjetne ceste koja dvije zemlje povezuje preko Šćepan Polja ali i da se dodatno radi na realizaciji ideje izgradnji željezničke pruge koja bi povezala Čapljinu i Nikšić.

Saradnja institucija vlasti Bosne i Hercegovine i Crne Gore ocijenjena je visokom ocjenom. Međutim, kako je rečeno, izražena je potreba da u duhu zajedničkih stremljenja ka Evropskoj uniji te relacije dodatno pojačaju a u tom procesu vrlo značajno mjesto svakako ima i jačanje međuparlamentarne saradnje. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću