MENI
23.2.2017

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Malte

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić i predsjedavajuća Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko razgovarali su danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Malte Georgeom W. Vellom o nastavku procesa evropskih integracija naše zemlje i mogućnostima unaprjeđenja bilateralnih odnosa BiH i Malte.

Naglašavajući kako je Malta i kao zemlja članica Evropske unije (EU) i kao država koja trenutno predsjedava EU spremna da pruži pomoć i podršku Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, ministar Vella posebno je podvukao da je EU, uprkos unutarnjim problemima kroz koje prolazi, i dalje veoma zainteresirana za proces proširenja.

Prema riječima ministra Velle, EU nije umorna od procesa proširenja, posebno kad je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, budući da, kako je naveo, od stabilnosti ovog regiona umnogome zavisi stabilnost i sigurnost cijele Evrope.

Šef diplomatije zemlje predsjedavajuće EU pozvao je na smirivanje svih konflikata dijalogom, upozoravajući na potrebu fokusiranja na brže provođenje reformi evropske agende i ispunjavanje standarda koji bi život građana BiH učinili boljim. S tim u vezi, ministar Velle apostrofirao je potrebu da se vlasti u BiH koncentriraju na pitanja vladavine prava, jačanja ekonomskog rasta i na reformu javne uprave, što su, kako je rekao, tri oblasti u kojima je EU spremna da pruži značajnu pomoć našoj zemlji.

Ocjenjujući posjetu i poruke ministra vanjskih poslova Malte kao veoma značajne za BiH i cijeli region, članovi kolegija oba doma PSBiH zahvalili su se visokom gostu na posvećenosti i obećanoj pomoći na evropskom putu naše zemlje.

Ističući da BiH, uprkos povremenim političkim turbulencijama, ide naprijed u procesu euroatlantskih integracija, zvaničnici PSBiH ocijenili su da će taj proces, kao i buduće članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, trajno relaksirati odnose među državama regiona i značajno popraviti životni standard stanovništva.

Tokom susreta zajednički je konstatirano da su bilateralni odnosi BiH i Malte prijateljski, ali da postoji značajan prostor da se oni unaprijede u pogledu ekonomske i trgovinske razmjene. Izražen je obostrani interes i za unapređenje interparlamentarne saradnje dvije prijateljske zemlje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću