MENI
23.2.2017

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u okviru Regionalne radionice WTO u Beču održala bilateralne sastanke sa delegacijama Crne Gore i Republike Tadžikistan

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mensura Beganović, Predrag Kožul i Borislav Bojić, koji u Beču učestvuju u radu Regionalne radionice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) za članove parlamenata zemalja Centralne i Istočne Evrope, Centralne Azije i Kavkaza, susreli su se, na marginama tog skupa, sa članovima Delegacije Skupštine Crne Gore Mihajlom Andušićem i Milošem Nikolićem.

Tokom sastanka članovi Delegacije PSBiH informirali su crnogorsku Delegaciju o toku pregovora naše zemlje o prijemu u punopravno članstvo WTO. Posebno su istaknuti problemi u bilateralnim pregovorima s pojedinim zemljama, poput Ukrajine, koje su istakle široke zahtjeve i nisu pokazale fleksibilnost tokom pregovora.

Članovi Delegacije Crne Gore, države koja je punopravna članica WTO postala 2012. godine, prenijeli su iskustva te zemlje tokom pregovora, kao i prednosti ulaska u punopravno članstvo WTO. S tim u vezi, naglasili su da je punopravno članstvo u WTO donijelo povećanje inostranih investicija u privredu Crne Gore.

Poslanici u Skupštini Crne Gore izrazili su uvjerenje da će Bosna i Hercegovina u najskorije vrijeme uspješno okončati pregovore i ispuniti uvjete za punopravno članstvo u WTO, te ponudili našoj zemlji svaku vrstu pomoći i institucionalne podrške.

Tokom Regionalne radionice u Beču, članovi Delegacije PSBiH održali su i bilateralni sastanak sa Delegacijom Parlamenta Republike Tadžikistan. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću