MENI
22.2.2017

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić razgovarao sa vojnim atašem SAD

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine Sifet Podžić razgovarao je danas u Sarajevu sa vojnim atašeom Sjedinjenih  Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini brigadirom Markom M. Karasom.

Tokom sastanka predsjedavajući Podžić upoznao je brigadira Karasa sa najvažnijim aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH tokom protekle godine, kao i sa planom parlamentarnog nadzora sektora odbrane i sigurnosti BiH u tekućoj godini.

Razmijenjena su mišljenja o brojnim pitanjima koja se odnose na stanje u sektoru odbrane, s posebnim naglaskom na implementaciju sadržaja dokumenta  „Pregled odbrane“, jednom od uvjeta koje naša zemlja treba da ispuni za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Razgovarano je i o stanju personala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), procesu realizacije nabavki za potrebe sektora odbrane u BiH, te rješavanju ključnih pitanja u procesu modernizacije i opremanja sektora odbrane, u skladu sa usvojenim planom modernizacije OSBiH.

Sagovornici su razmijenili i stajališta o bilateralnoj saradnji Bosne i Hercegovine i SAD u oblasti odbrane, s posebnim naglaskom na realizaciju projekata koji su fokusirani na dalje osposobljavanje pripadnika OSBiH, razvijanje stepena njihove interoperabilnosti, kao i standarda koji ih čine kredibilnim parterima u operacijama podrške miru u svijetu, te pomoći civilnom stanovništvu ugroženom elementarnim nepogodama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću