MENI
22.2.2017

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala u radu Regionalne radionice WTO za zemlje Centralne i Istočne Evrope, Centralne Azije i Kavkaza

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju čine poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Mensura Beganović, Predrag Kožul i Borislav Bojić, učestvuje u Beču u radu Regionalne radionice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) za članove parlamenata zemalja Centralne i Istočne Evrope, Centralne Azije i Kavkaza.

Radionicu je svojim uvodnim izlaganjem otvorio direktor „Joint Vienna Institute“ Thomas Richardson, koji je, zahvaljujući se delegacijama na učešću, istaknuo da je riječ o prvom skupu ovakve vrste, čiji je cilj da parlamentarcima omogući bolje razumijevanje pravila i funkcioniranja WTO-a, kao i da im pruži priliku da razmijene iskustva i stavove o ekonomskoj i trgovinskoj politici, uključujući i izazove s kojima se u ovim oblastima nose zemlje Centralne i Istočne Evrope, Centralne Azije i Kavkaza.

U svom obraćanju učesnicima Radionice, poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Mensura Beganović zahvalila se WTO na pozivu i naglasila da će naša zemlja, nakon sticanja punopravnog članstva u WTO, znatno uvećati mogućnosti uspostavljanja snažnije ekonomske saradnje sa evropskim i azijskim zemljama.

Govoreći na ovom skupu poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kožul osvrnuo se na komparativne prednosti punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u WTO, te upozorio na potrebu zaštite naše privrede i ekonomije u periodu od nekoliko godina nakon sticanja punopravnog članstva u WTO.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Borislav Bojić upoznao je učesnike Radionice s tokom pregovora predstavnika naše zemlje sa predstavnicima WTO, upozorivši da je pred Bosnom i Hercegovinom izazovan period do okončanja pregovora i prijema u članstvo WTO.

Tokom trodnevnog skupa u Beču članovi Delegacije PSBiH imali su priliku da u bilateralnim susretima sa parlamentarcima iz različitih zemalja razmijene mišljenja o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, kao i o mogućnostima investiranja u privredu Bosne i Hercegovine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću