MENI
24.1.2017

Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić i Šefik Džaferović razgovarali sa predsjednikom Vlade Republike Turske

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas u Ankari, u okviru trodnevne zvanične radne posjete Republici Turskoj, sa predsjednikom Vlade te zemlje Binalijem Yildrimom o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Premijer Yildirim zahvalio se na podršci i solidarnosti koju je BiH pružila turskom narodu tokom prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara u toj zemlji, naglasivši kako se iskreno prijateljstvo dvije zemlje najbolje vidjelo u tim teškim trenucima za Republiku Tursku.

Izražavajući uvjerenje da će Bosna i Hercegovina nastaviti da napreduje na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, te da će godine pred nama pokazati da će Bosna i Hercegovina biti najbolji primjer zajedničkog života svih naroda i građana, premijer Turske naglasio je da sve zemlje regiona trebaju da ulažu napore u očuvanje mira i sigurnosti građana.

Premijer Yildirim rekao je da odnosi Turske i BiH nastavljaju da jačaju i na ekonomskom planu. S tim u vezi, Yildirim je rekao da se pregovori o sporazumu dvije države o slobodnoj trgovini razvijaju u pozitivnom pravcu, te dodao da će u ovoj godini biti nastavljen program uvoza mesa iz BiH, program podrške projektima zapošljavanja u BiH, kao i projekti koje realizira TIKA.

Premijer Turske izrazio je želju da se poveća broj velikih investicija iz Turske u BiH, rekavši da očekuje da će vlasti u našoj zemlji raditi na uklanjanju prepreka za investiranje, te uvesti olakšice za one koji ulažu kapital i otvaraju nova radna mjesta u BiH.

Predsjedavajući oba doma PSBiH Safet Softić i Šefik Džaferović rekli su da su euroatlantske integracije trajno opredjeljenje naše zemlje i dodali da ovaj proces trebaju pratiti snažne ekonomske reforme i veće strane investicije koje bi osigurala nova radna mjesta. S tim u vezi, predsjedavajući oba doma PSBiH pozvali su premijera Yildirima i privrednike u Turskoj da nastave ulagati u sve dijelove Bosne i Hercegovine, te obećali da će vlasti u BiH učiniti sve da stvore što je moguće bolje uvjete za turske i sve druge strane investitore.

Delegacija PSBiH večeras putuje u Bursu, gdje će u toku sutrašnjeg dana sa guvernerom istoimene pokrajine i gradonačelnikom Burse razgovarati o mogućnostima unapređenja saradnje na svim poljima, a posebno na ekonomskom planu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću