MENI
24.1.2017

Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić razgovarali u Ankari sa vršiocem dužnosti predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić, koji borave u trodnevnoj radnoj posjeti Republici Turskoj, razgovarali su danas u Ankari sa vršiocem dužnosti predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Ahmetom Aydinom o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Zahvaljujući se na snažnoj podršci i solidarnosti koju je Bosna i Hercegovina izrazila narodu i demokratskim institucijama Republike Turske tokom prošlogodišnjeg neuspješnog pokušaja državnog udara u toj zemlji, gospodin Aydin izrazio je uvjerenje da će posjeta i razgovori delegacija dva parlamenta na najvišem nivou doprinijeti razvoju političkih, privrednih, obrazovnih i kulturnih odnosa Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Vršilac dužnosti predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske naglasio je da njegova zemlja snažno podržava reforme koje BiH provodi u procesu evropskih i euroatlantskih integracija i poželio našoj zemlji brz i efikasan napredak na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Ističući činjenicu da se dvije zemlje međusobno podržavaju i na bilateralnom planu, posebno u institucijama kao što je Vijeće Evrope, gospodin Aydin rekao je da će institucije vlasti u Turskoj ohrabrivati investitore iz te zemlje da nastave da ulažu u Bosnu i Hercegovinu. Aydin se založio i za nastavak saradnje dva parlamenta kroz djelovanje poslaničkih grupa prijateljstva, naglašavajući da Grupu prijateljstva za BiH u turskom Parlamentu vodi izuzetno utjecajan poslanik Hakan Cavusoglu.

Pozdravljajući pobjedu turskog naroda i demokratski izabranih institucija nad terorizmom i onima koji su prošle godine nasilnim putem željeli da preuzmu vlast u toj zemlji, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović iznio je uvjerenje da će Republika Turska na najbolji način odgovoriti na izazove u borbi protiv terorizma, u suočavanju sa izbjegličkom krizom i da će iz toga izaći još snažnija i jača.

Džaferović je naglasio da dvije prijateljske zemlje trebaju da daju novi podsticaj ekonomskoj saradnji kroz dolazak velikih turskih investicija u BiH i kroz uklanjanje svih barijera i prepreka, te uvođenje podsticaja za investitore s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić izrazio je žaljenje zbog nevinih žrtava koje su pale tokom prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara u Turskoj.

„Tokom ove posjete uvjerili smo se da je Republika Turska iz tog problema izašla kao moćnija i jača država. Turska država, demokratija i narod u BiH će uvijek imati snažnu podršku i prijatelje“, naglasio je Softić.

Naglašavajući da dvije države svakodnevno otvaraju vrata za jačanje prijateljskih odnosa na svim poljima, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić pozdravio je namjeru turskih investitora i organizacija da nastave da ulažu u sve dijelove naše zemlje, na dobrobit sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

Dvije delegacije razmijenile su mišljenje i o aktuelnoj političkoj situaciji u Turskoj, BiH i cijelom regionu, naglašavajući potrebu da se svi problemi prevazilaze dijalogom i međusobnim poštovanjem i uvažavanjem.

Turska strana ukazala je i na potrebu rješavanja pitanja vezanog za djelovanje u BiH organizacije FETO, koja je u Turskoj proglašena terorističkom organizacijom. S tim u vezi, istaknuto je da se to treba riješiti na principima dobrih prijateljskih odnosa između BiH i Republike Turske, institucionalnim aktivnostima obje države u skladu sa zakonima u BiH i Republici Turskoj.

Zajedno sa domaćinima, Delegacija PSBiH obišla je zgradu Velike narodne skupštine Republike Turske, posebno mjesta koja su raketirana iz zraka za vrijeme prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara i nasilnog preuzimanja vlasti u Turskoj.

Inače, zvaničnu radnu posjetu Republici Turskoj Delegacija PSBiH započela je obilaskom Antikabira, muzeja Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turske, gdje su Džaferović i Softić položili vijenac i upisali se u Zlatnu knjigu utisaka. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću