MENI
18.1.2017

Okončana 41. sjednica Predstavničkog doma

Na 41. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koja je okončana danas usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik  Šemsudin Mehmedović.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je zahtjev poslanika Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio - televizijskom sistemu BiH po hitnom postupku.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH zadužena je da dostavi novo mišljenje o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač poslanik  Damir Arnaut, jer nije usvojeno negativno mišljenje ove Komisije.

Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje grantovima u institucijama BiH“. Usvojen je  zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH i institucija BiH koje su obuhvaćene izvještajem revizije učinka da, u roku od šest mjeseci, izvijeste Predstavnički dom PSBiH o planiranim i poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH“.

Primljena je k znanju Informacija o procjeni i mogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regiji i Evropskoj uniji (EU) i Dopuna pomenute Informacije. Usvojen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da PSBiH redovno informira o provođenju Plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjeni i mogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regiji i EU.

Usvojen je odgovor Vijeća ministara BiH, koji je dostavljen na osnovu inicijative Predstavničkog doma PSBiH, o procentu mladih u BiH po stručnoj spremi, (ne)zaposlenosti i spolu, te o procentu mladih koji su napustili BiH po stručnoj spremi i spolu. Odgovor Vijeća ministara BiH sadrži, također, i informacije o poduzetim aktivnostima od strane nadležnih institucija, agencija, direkcija i komisija za izradu politike za mlade u BiH s ciljem unaprjeđenja položaja mladih u BiH, usklađivanja obrazovnog sistema sa tržištem rada, zapošljavanja mladih, pokretanja vlastitog biznisa, a u svrhu zaustavljanja „odliva mozgova“, gubljenja ljudskih resursa i naposljetku izumiranja BiH.

Nije prihvaćen prijedlog Kluba DF-a za uvrštavanje nove tačke u dnevni red sjednice Predstavničkog doma PSBiH koja glasi: „Informacija o sigurnosno - finansijskom aspektu organiziranja dočeka Nove 2017. godine na prostoru koji je u nadležnosti PSBiH i drugih institucija BiH“.

Dom je produžio rok do kraja juna 2017. godine za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Donesena je odluka o razrješenju Vildana Đurovića sa dužnosti člana Ureda za razmatranje žalbi BiH. U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja člana Ureda za razmatranje žalbi, iz Predstavničkog doma PSBiH, imenovani su Nenad Lalić, Mirsad Isaković i Monika Tomić.         

Damir Arnaut, Saša Magazinović, Lazar Prodanović, Maja Gasal – Vražalica, Hazim Rančić, Nikola Lovrinović, Momčilo Novaković i Zaim Backović imenovani su, iz Predstavničkog doma PSBiH, u Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću