MENI
9.12.2016

Konstituiran ogranak GOPAC-a u Parlamentarnoj skupštini BiH

Potpisivanjem Povelje Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine konstituiran ogranak GOPAC-a u Bosni i Hercegovini.

Povelju GOPAC-a, na svečanosti koju je organizirao i podržao Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), potpisalo je sedam delegata i poslanika oba doma PSBiH.

Potpisivanju Povelje GOPAC-a prisustvovao je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić, koji je, pozdravljajući činjenicu da je ogranak GOPAC-a za BiH formiran 9. decembra, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, ocijenio da se time iz PSBiH šalje jasna poruka o opredjeljenju ka daljem institucionalnom jačanju kapaciteta za borbu protiv korupcije u našoj zemlji.

U obraćanju prisutnima predsjedavajući Softić naglasio je da pitanje prevencije i koordinacije borbe protiv korupcije predstavlja jedan od najvažnijih zadataka predstavnika institucija vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te naglasio da percepcija javnosti u našoj zemlji svjedoči da građani smatraju korupciju jednim od najvećih problema s kojim se danas susreće bosanskohercegovačko društvo.

Softić je istakao da konstituiranje ogranka GOPAC-a u PSBiH predstavlja veliki korak za buduće aktivnosti na polju prevencije i borbe protiv korupcije u institucijama vlasti BiH, a posebno u predstojećim aktivnostima poslanika i delegata oba doma PSBiH na ovom planu. Zahvaljujući se predstavnicima UNDP-a na podršci da naša zemlja postane dio velike svjetske GOPAC-ove porodice, kao i poslanicima iz susjedne Srbije, koji su svojim dosadašnjim angažmanom pomogli uspostavu ovog ogranka u našem Parlamentu, Softić je poslanicima i delegatima oba doma PSBiH poželio sreću i uspjeh u budućem radu u okviru GOPAC-a, te ih zamolio da svojim proaktivnim učešćem na ovom projektu bosanskohercegovačkoj javnosti pošalju pozitivnu sliku iz PSBiH, kao i jasnu poruku da iskrena borba protiv korupcije, u kojoj će svi zajedno učestvovati u narednom periodu, nema alternativu.

Osim predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, prisutnima su se obratili i rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, kao i predstavnik Nacionalnog ogranka GOPAC-a u Narodnoj skupštini Republike Srbije Aleksander Pejčić.

Nakon potpisivanja Povelje, članovi GOPAC-ovog organka u PSBiH pozvali su zainteresirane poslanike i delegate oba doma PSBiH da aktivno učestvuju u radu ovog ogranka, kao i u izradi i implementaciji budućeg akcionog plana GOPAC-a, kojim će biti definirane aktivnosti ovog ogranka u narednom periodu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću