MENI
9.12.2016

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković u Budvi na Regionalnoj konferenciji o unaprjeđenju politika rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirsad Isaković učestvovat će na Regionalnoj konferenciji o unaprjeđenju politika rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koja će se 12. i 13. decembra ove godine održati u Budvi.

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u saradnji sa Agencijom UN-a za prava žena (UN Women), na Konferenciji će okupiti ključne aktere iz parlamenata, vlada, civilnog društva i međunarodnih organizacija kako bi se razgovaralo o iskustvima u vezi sa ispunjavanjem rodnih standarda preuzetih u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Fokus Konferencije bit će na provođenju Istanbulske konvencije o suzbijanju i sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i na podršci parlamentarnih i drugih nadležnih tijela političkom osnaživanju žena i rodnoj ravnopravnosti.

Očekuje se da ova Regionalna konferencija rezultira formiranjem Regionalne platforme Zapadnog Balkana i Turske za rodnu ravnopravnost, u kojoj bi sve zemlje regije, koje žele ispuniti evropske standarde rodne ravnopravnosti, bile pozvane da poštuju ravnopravnost žena i muškaraca, da osiguraju institucionalnu podršku i zaštitu ženskih prava, kao i da osiguraju jake instrumente u primjeni ključnih evropskih zakona i normi o rodnoj ravnopravnosti. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću