MENI
8.12.2016

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine posjetili Regionalni centar Sarajevo Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šemsudin Mehmedović, njegov zamjenik Nikola Lovrinović i članica Komisije Mensura Beganović posjetili su danas Regionalni centar Sarajevo Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.

U razgovoru sa vršiteljicom dužnosti šefa Odsjeka za carine Regionalnog centra Nerminkom Gračić i šefovima grupa u Regionalnom centru, članovi Komisije upoznali su se sa načinom i uvjetima rada u ovoj organizacionoj jedinici UIO BiH.

Članovi Komisije informirani su o trendu smanjivanja broja carinjenja novih i polovnih putničkih motornih vozila na području koje pokriva ovaj Regionalni centar, kao i o razlozima takvog trenda. Naglašeno je da zaposleni u ovom Regionalnom centru striktno primjenjuju zakonske propise, vrše detaljne kontrole u svim carinskim ispostavama na području Centra, te zahtjevaju jednoobraznost u postupku carinjenja putničkih motornih vozila.

Na sastanku je bilo riječi i o carinjenju tekstila, kao i akciznih roba, od kojih je, na području ovog Centra, zabilježeno povećanje carinskih prihoda.

Razgovaralo se i o potrebi ujednačavanja sudske prakse u pogledu okončanja carinskih sporova, kao i o potrebi donošenja preciznih podzakonskih akata za pojedine oblasti unutar važećeg zakona.

Jedna od tema razgovora bila je i kadrovska problematika, kako u vezi sa brojem i stručnošću zaposlenih kadrova tako i u vezi sa nacionalnom strukturom zaposlenih.

Ovo je treća u nizu posjeta članova Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH regionalnim centrima UIO BiH. Nakon posjete regionalnim centrima u Tuzli, Mostaru i Sarajevu, članovi Komisije naredne sedmice posjetit će i Regionalni centar Banjaluka, kao i Glavni ured UIO BiH sa sjedištem u Banjaluci.

O rezultatima ovih posjeta Komisija će sačiniti i usvojiti zaključke, te postupiti u skladu sa svojim nadležnostima u cilju unapređenja rada UIO BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću