MENI
8.12.2016

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić učestvovao na Petom sigurnosno – obavještajnom forumu u Vašingtonu

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić učestvovao je na Petom sigurnosno – obavještajnom forumu, koji je, na poziv predsjedavajućeg Radne grupe za terorizam i nekonvecionalno ratovanje Kongresa SAD Roberta Pittengera, održan u Vašingtonu.

Učesnici Parlamentarnog foruma, među kojima je bilo oko 600 parlamentaraca i stručnjaka za pitanja sigurnosti iz 58 zemalja svijeta, pozvali su parlamente, vlade, sigurnosne, obavještajne i policijske agencije na međusobnu saradnju, koja, kako je naglašeno, predstavlja preduvjet za pravovremeni odgovor na sigurnosne izazove.

Forum je okončan jedinstvenim stavom učesnika da je potrebno adekvatno odgovoriti onima koji osmišljavaju zlo i pogibiju nedužnih ljudi, kao i da se finansiranju terorističkih grupa i njihovih aktivnosti može i mora stati u kraj.

Učesnici Foruma također su parlamentarce da se suoče sa izazovima korupcije i nedjelima korumpiranih zvaničnika, što bi, kako je zaključeno, trebalo da bude prioritet u djelovanju zakonodavnih vlasti i parlamentarnih tijela. S tim u vezi, predstavnici država učesnica pozvani su da u svojim parlamentima usvoje zakone koji će pokrenuti proces oduzimanja nelegalno stečene imovine.

Tokom boravka u Vašingtonu, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić posjetio je i Ambasadu BiH u SAD, gdje je razgovarao s ambasadorom BiH u SAD Harisom Hrleom i njegovim saradnicima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću