MENI
7.12.2016

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH reagirao na tekst„Politički uticaj osumnjičenih ratnih zločinaca na Balkanu još uvijek prisutan“

Iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića dostavljeno nam je saopćenje za medije koje vam proslijeđujemo u integralnom tekstu (slijedi tekst):

„U svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, danas sam, nakon što sam pročitao tekst  „Politički uticaj osumnjičenih ratnih zločinaca na Balkanu još uvijek prisutan“ na adresu Balkanske istraživačke mreže (BIRN) dostavio reagiranje sljedećeg sadržaja:

"Poštovani,

U cilju istinitog i korektnog izvještavanja javnosti, zahtjevam od vas da u skladu s zakonskim i profesionalnim standardima, na način kako ste objavili tekst „Politički uticaj osumnjičenih ratnih zločinaca na Balkanu još uvijek prisutan“ objavite moje reagiranje na dio njegovog sadržaja (slijedi tekst reagiranja).

„Sa zaprepaštenjem sam pročitao svoje ime u tekstu označenom kao istraživanje BIRN-a pod naslovom „Politički uticaj osumnjičenih ratnih zločinaca na Balkanu još uvijek prisutan“ u kojem ste naveli (citiram):

„Još nekoliko osoba optuženih za ratne zločine ima političke funkcije u Bosni i Hercegovini. Na državnom nivou sadašnji predsjednik parlamenta Predstavničkog doma, Šefik Džaferović, komandir policije u Zenici tokom rata, suočio se prošle godine s optužbama da je upoznat s ratnim zločinima bošnjačkih snaga nad srpskim civilima, ali da ih nije prijavio.

Međutim, Tužilaštvo BiH odlučilo je da ne pokreće istragu protiv Džaferovića, što je razljutilo organizacije žrtava i političare iz RS-a koji su zbog ovoga bojkotovali parlamentarne sjednice. Džaferović je odbacio ove tvrdnje riječima „To su sve prljave laži“.“

Stavljanje moga imena u sadržaj navedenog teksta smatram zlonamjernim činom s ciljem moje političke diskreditacije. Vama je to dobro poznato, ali podsjećam i vas i vaše čitatelje da ja nikada nisam optužen ni za bilo koje krivično djelo, a kamoli za ratne zločine.

Protiv mene jeste u decembru 2014. godine pokrenuta kampanja i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavljena neka navodna i falsificirana dokumentacija od strane tadašnjeg potpredsjednika Federacije BiH. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tim povodom donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage. Vi ste to i naveli u vašem tekstu ali, uprkos činjenici što, dakle, znate da protiv mene nije vođen ni istražni postupak, u vaš tekst ste na osnovu politizirane kampanje, odlučili uvrstiti i moje ime. To smatram sračunatim, zlonamjernim i tendencioznim aktom čiji je cilj moja politička diskreditacija.

Podsjećam vas da sam odmah nakon što je protiv mene pokrenuta kampanja pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se što prije očituje o tvrdnjama tadašnjeg potpredsjednika Federacije BiH. Tom prilikom sam u saopćenju, između ostalog, javno najavio da ću se u slučaju da se protiv mene samo pokrene krivični postupak zbog bilo kojeg krivičnog djela odmah, ne čekajući ishod postupka, povući sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma.  

Upravo zbog tih i drugih principa koje dosljedno poštujem, stavljanje moga imena kao političara u tekst „Politički uticaj osumnjičenih ratnih zločinaca na Balkanu još uvijek prisutan“, smatram krajnje zlonamjernim činom s isključivim ciljem moje političke i ljudske diskreditacije i, za početak, očekujem vaše javno izvinjenje.

Zamjenik predsjedavajućeg
Predstavničkog doma
Šefik Džaferović" (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću