MENI
7.12.2016

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine posjetili Regionalni centar Mostar Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) posjetili su danas Regionalni centar Mostar Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Predsjedavajući Komisije Šemsudin Mehmedović, njegova dva zamjenika Nenad Lalić i Nikola Lovrinović, te članovi Komisije Mensura Beganović i Zaim Backović u razgovoru sa šefom Odsjeka za carinske poslove Regionalnog centra Mostar Mirkom Barišićem i šefom Grupe za kontrolu Odsjeka za carinske poslove Regionalnog centra Mostar Huseinom Dadićem upoznali su se sa uvjetima i rezultatima rada, kao i sa problemima s kojima se susreću zaposleni u ovom Regionalnom centru UIO BiH.

Rukovodioci Regionalnog centra upoznali su članove Komisije da je u prvih devet mjeseci ove godine Regionalni centar prikupio više od 637 miliona konvertibilnih maraka (KM) prihoda, što je za oko 50 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine. Također su naglasili da su u Regionalnom centru, zahvaljujući uspostavljenom funkcionalnom sistemu interne kontrole, uspješno otklonili nedostatke koje je u svojim izvještajima uočila revizija. Zahvaljujući takvom načinu rada i striktnoj primjeni propisa, mogućnosti manipulacija i prevara svedene su na minimum, rekli su rukovodioci Regionalnog centra Mostar UIO BiH.

Tokom sastanka članovi Komisije posebno su se interesirali za način carinjenja uvezenih vozila na području koje pokriva Regionalni centar, kao i za robe kod kojih su zabilježeni manji carinski prihodi u ovoj u odnosu na prošlu godinu.

Predmet zanimanja članova Komisije bila je i kadrovska problematika, odnosno struktura zaposlenih u ovom Regionalnom centru.

Nakon posjete Regionalnom centru Tuzla, posjeta Regionalnom centru Mostar bila je druga u nizu posjeta članova Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH regionalnim centrima UIO BiH. Za sutra je planirana posjeta Regionalnom centru Sarajevo, a naredne sedmice članovi Komisije posjetit će Regionalni centar Banjaluka i Glavni ured UIO BiH u Banjaluci.

Na osnovu rezultata ovih posjeta Komisija će sačiniti i usvojiti zaključke, te postupiti u skladu sa svojim nadležnostima u cilju unapređenja rada UIO BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću