MENI
16.4.2008

DOM NARODA PARLAMENTA BIH USVOJIO ZAKONE IZ OBLASTI REFORME POLICIJE (ONASA)



Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas zakone iz oblasti reforme policije.
Zakoni su usvojeni po hitnom postupku, što znači da delegati nisu bili u prilici ulagati amandmane. Za zakone je glasalo 10 delegata, a 4 je bilo protiv. Protiv su bili delegati iz Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije  (SDP) i Srpske demokratske stranke (SDS).

 

Delegat iz SDA Sulejman Tihić, zbog bolesti, nije prisustvovao  sjednici.
Zakone je ranije  usvojio Zastupnički dom Parlamenta BiH.
Radi se o prijedlozima koje su usaglasili Ured visokog predstavnika (OHR), Stranka za BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koji predstavljaju kompromis do sada razmatranih prijedloga zakona iz ove oblasti.
 Suština postignutog kompromisa svodi se na amandman u kojem se navodi da će lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između budućih državnih agencija i lokalnih policijskih tijela, kao i ostali detalji policijske strukture biti regulirani nakon reforme Ustava BiH, u skladu s tri principa Evropske komisije (EC).
Ta pitanja biće regulirana u dva temeljna zakona - zakonu o policijskoj službi i zakonu o policijskim službenicima BiH, koji će se zasnivati na relevantnim odredbama Ustava BiH, a biće usvojeni najkasnije godinu nakon usvajanja Ustava BiH. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću