MENI
16.4.2008

TREBINJE: KONFERENCIJA O REGIONALNOJ SARADNJI I PRUŽANJU POMOĆI U KRIZNIM SITUACIJAMA (ONASA)



Konferencija "Regionalna saradnja i pruažnje pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama - problemi i perspektive" biće održana 17. i 18. aprila u Trebinju, u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH i u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, Sekretarijatom Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Evropu (DPPI SEE) i EastWest Institutom.

 

Kako je saopšteno iz Parlamenta BiH, cilj Konferencije je rasprava o uspostavljanju i jačanju regionalne saradnje, boljoj razmjeni informacija i stvaranju samoodržive mreže dugoročne prekogranične saradnje, te postizanje sporazuma o zajedničkoj strategiji za sprečavanje požara.
U radu skupa će učestvovati predstavnici parlamenata Hrvatske, Crne Gore i Srbije, resorni ministri, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, odbrane, direkcija civilne zaštite, entitetski predstavnici vatrogasnih službi i civilnih zaštita, te predstavnici općina Trebinje, Ravno, Neum, Dubrovnik i Herceg Novi.
Također, Konferenciji će prisustvovati predstavnici svih međunarodnih organizacija koji se bave ovim pitanjima, šefovi/direktori nadležnih institucija za upravljanje katastrofama iz zemalja učesnica, Evropske komisije (EC) u BiH, DPPI-a SEE, OSCE-a, NATO-a, Ureda visokog predstavnika (OHR), EWI-a, Danske agencije za upravljanje vanrednim situacijama, Švedske agencije za spasilačke službe, Eufora i Vijeća za regionalnu saradnju.
Učesnicima će se obratiti predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković, ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Branko Zrno.
Prva sesija biće posvećena iskustvima i problemima u prevenciji i djelovanju u kriznim situacijama prirodnih nesreća i katastrofa, s posebnim osvrtom na djelovanje pri pojavi požara, a drugog dana skupa, u petak, učesnici će diskutovati o ulozi međunarodnih organizacija u pružanju pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama.
Kako je najavljeno, na Konferenciji bi mogla biti pokrenuta inicijativa za potpisivanje Protokola o prekograničnoj saradnji u zajedničkom gašenju požara između državnih vlasti BiH, Crne Gore i Hrvatske, nakon čega bi ovaj dokument našao u propisanoj proceduri zemalja učesnica, kaže se u saopštenju. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću