MENI
16.4.2008

H. RANČIĆ: KLUB BOŠNJAKA U DOMU NARODA SE NEĆE POZIVATI NA VITALNI NACIONALNI INTERES (ONASA)



Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH odlučio je  da prisustvuje današnjoj sjednici ovog doma i neće se pozivati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa zakonima iz oblasti reforme policije, izjavio je predsjedavajući Kluba Bošnjaka Hazim Rančić.

Prema njegovim riječima, Klub se neće  pozivati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zato jer je većina zastupnika iz bošnjačkog naroda u Zastupničkom domu već glasala za ove zakone. 
Rančić je najavio mogućnost pokretanja postupka pred Ustavnim sudom BiH u vezi sa ispitivanjem ustavnosti pojedinih odredbi zakona o reformi policije, nakon njihovog stupanja na snagu. 
Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda, između ostalog, nalaze se zahtjevi Zastupničkog doma Parlamenta BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedloga zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH. 
Radi se o prijedlozima koje su usaglasili Ured visokog predstavnika (OHR), Stranka za BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji predstavljaju kompromis do sada razmatranih prijedloga zakona iz ove oblasti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću